Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Complot pentru asasinarea lui Raul Castro în 1960: CIA a ratat de două ori
Articole online

Complot pentru asasinarea lui Raul Castro în 1960: CIA a ratat de două ori

Potrivit unor documente declasificate, CIA a intenționat asasinarea fratelui lui Fidel Castro. Informația a fost dezvăluită în momentul în care Raul Castro se pregătește să plece din fruntea partidului comunist cubanez, la vârsta de 89 de ani.

Cea mai veche tentativă cunoscută a CIA de a asasina un lider al revoluției cubaneze datează din 1960, când un agent i-a oferit 10.000 de dolari pilotului care îl aducea pe Raul Castro înapoi de la Praga la Havana, pentru a „aranja un accident”, potrivit unor documente declasificate și date publicității vineri de Arhiva National Security.

Acest pilot, care se numea Jose Raul Martinez și fusese recrutat de CIA, a cerut ca, în cazul în care el însuși ar fi murit în cursul operațiunii, Statele Unite să se ocupe de studiile universitare ale celor doi fii ai săi.

CIA i-a promis acest lucru, potrivit documentelor publicate de arhiva de la Washington.

În timp ce Martinez decola de la Praga, biroul CIA din Havana a primit ordinul de a anula misiunea, dar nu a mai avut posibilitatea de a intra în contact cu pilotul.

La revenire, acesta a declarat că „nu a avut ocazia de a aranja un accident, așa cum se stabilise”.

Aceste informații incendiare sunt dezvăluite în momentul în care Raul Castro, fratele mai mic al lui Fidel, se pregătește să părăsească viața politică la vârsta de 89 de ani.

Raul Castro a anunțat vineri, 16 aprilie, că părăsește conducerea Partidului Comunist Cubanez, făcând apel la un „dialoc respectuos” între Cuba și Statele Unite.

După moartea lui Fidel, în 2016, retragerea lui Raul Castro întoarce o pagină istorică pentru Cuba și poporul său, ai cărui membri, aproape în totalitate, nu au cunoscut un alt regim.

„Aceste documente de amintesc un capitol întunecat și sinistru al operațiunilor americane împotriva revoluției cubaneze”, a declarat pentru AFP Peter Kornbluh, analist al National Security Archive.

„În momentul în care era Castro ajunge oficial la sfârșit, politicienii americani au oportunitatea de a lăsa în urmă acest trecut și de a participa la viitorul post-Castro al Cubei.”

Fidel Castro, care a luat puterea în 1959, a sfidat 11 președinți americani și a supraviețuit multor comploturi care vizau asasinarea sa (638, potrivit Guinness Book of Records), precum și unei tentative ratate de debarcare a unor exilați cubanezi susținuți de CIA, în Golful Porcilor din sudul Cubei, în aprilie 1961.

Registration

Aici iti poti reseta parola