Evenimentul Istoric > Articole online > Vindecată de COVID-19, Madonna este blocată de Instagram pentru un mesaj despre boală promovat și de Trump
Articole online

Vindecată de COVID-19, Madonna este blocată de Instagram pentru un mesaj despre boală promovat și de Trump

Motivul a fost că propagă informaţii false despre noul coronavirus. În mesajul adresat celor peste 15 de milioane de admiratori (followers) ai ei de pe Instagram, Madonna afirma că un vaccin eficient este deja disponibil de mai multe luni, dar este păstrat în secret „pentru a le permite bogaţilor să devină şi mai bogaţi, iar săracilor şi bolnavilor să devină încă şi mai bolnavi”.

Artista a însoţit acel mesaj online cu un videoclip în care apare medicul american Stella Immanuel, care laudă hidroxiclorochina, pe care o consideră un medicament miracol împotriva noului coronavirus.

Fragmente din discursul medicului american de origine cameruneză au circulat intens pe internet în ultimele zile. Comunitatea ştiinţifică nu a dovedit însă că hidroxiclorochina, folosită împotriva malariei, ar fi eficientă şi împotriva COVID-19.

Instagram va distribui adevărul său

„Am retras acel videoclip pentru că făcea declaraţii înşelătoare despre tratamente şi metode de prevenţie împotriva COVID-19”, a precizat miercuri pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Facebook, compania care deţine Instagram,transmite Agerpres.

„Persoanele care au reacţionat în urma acelui videoclip, publicând comentarii sau redistribuindu-l, vor primi mesaje care îi vor direcţiona către informaţii fiabile despre acest virus”, a adăugat ea.

Mesajul Madonnei a fost şters, însă capturi de ecran arată că textul distribuit de artista pop a fost mai întâi blurat de Instagram şi flancat de menţiunea „Fake-news”, alături de un link spre o pagină online de fact-checking unde sunt infirmate şi dezminţite afirmaţiile făcute în acel clip video.

Familia Trump, victima Twitter

Preşedintele Donald Trump, care are peste 84 de milioane de admiratori pe Twitter, a distribuit la rândul său fragmente din acelaşi videoclip în această săptămână, înainte ca mesajele sale să fie şterse.

Unul dintre fiii lui, Donald Trump Jr., a fost blocat temporar să mai publice mesaje pe Twitter, marţi, după ce a distribuit şi el fragmente din acelaşi videoclip.

În videoclipul menţionat, Stella Immanuel critica de asemenea purtarea de măşti sanitare şi măsurile de izolare a populaţiei.

Madonna a anunţat în luna mai că s-a vindecat de COVID-19, maladia din cauza căreia a fost obligată să îşi anuleze concertele programate la Paris.

AFP şi alte companii media, precum Reuters şi Associated Press, participă la un program de verificare a ştirilor de către terţi, dezvoltat de Facebook.

Citește și Vine pandemia de ciumă după cea de COVID-19? Ce zice OMS

Registration

Aici iti poti reseta parola