Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Viktor Orban: Viitorul e scris în limba maghiară! Octavian Goga: Publicitatea ungurească bâjbâie de accentele stridente ale unei lăudăroşenii orientale
Articole online

Viktor Orban: Viitorul e scris în limba maghiară! Octavian Goga: Publicitatea ungurească bâjbâie de accentele stridente ale unei lăudăroşenii orientale

Premierul Ungariei, Viktor Orban, şi-a început discursul, ţinut cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la Reforma Protestantă, decretând că urmează o epocă a mândriei naţionale maghiare în întregul bazin carpatic.

În vasta operă colectivă Magyarok a kultudert (Maghiarii pentru cultură, Budapesta, 1929), Zoltan Gerevich scrie, cu o desăvârșită liniște, că dacă harta politică a Europei Occidentale este azi așa cum o cunoaștem, asta se datorează maghiarilor, și că singurul dig care poate împiedica în viitor întinderea spre Occident a anarhiei bolșeviste este Ungaria.

Un alt autor, geograful Eugen Cholnoky, scrie în aceeași carte, că francezii au luat împărțirea administrativă a țării lor în departamente dela maghiari și că toți împărații și regii altor state când voiau să fie „foarte frumoși” (nagyon szep) îmbrăcau costumul național maghiar”, aflăm și din lucrarea „Ordinea maghiară în Europa Centrală” a lui Zenovie Pâclișan, apărută în 1942.

Citește și Adam și Eva vorbeau ungurește în Paradis și celelalte autoamăgiri ale maghiarilor

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola