Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Viktor Orban: Viitorul e scris în limba maghiară! Octavian Goga: Publicitatea ungurească bâjbâie de accentele stridente ale unei lăudăroşenii orientale
Articole online

Viktor Orban: Viitorul e scris în limba maghiară! Octavian Goga: Publicitatea ungurească bâjbâie de accentele stridente ale unei lăudăroşenii orientale

El a continuat spunând că viitorul e scris în limba maghiară.

Cât despre la trecutu-i mare viitor vestit de Viktor Orban neamului unguresc să vedem că părere avea și Octavian Goga (foto), care scria în „Românul” din 7 ianuarie 1913:

„E îndeobşte cunoscut spiritul hiperbolic, exagerarea fără măsură cu care compatriotul nostru ungur îşi afişează de obicei calităţile lui de rasă. Publicitatea ungurească, literatura lor bîjbâie de accentele stridente ale unei lăudăroşenii orientale, care nu găseşte decât superlativi când vine vorba de te miri ce însuşire a neamului lui Árpád.

În această lipsă de autocritică, în nota de megalomanie şi disputa exagerării morbide, s-a îndrumat la ei spiritul public şi s-a făcut educaţia societăţii.

Culmile de gândire ale geniului uman trecute prin retorta aprecierii ungureşti devin nişte biete muşinoaie fără preţ în vreme ce inocentele manifestări de viaţă ale curentului turanic iau proporţii uimitoare.

Nu cred să fie o ţară cu mai mulţi oameni inconştienţi de valoarea lor, cu gesturi mai largi şi cu o mândrie naţională mai rău plasată ca în ţara ungurească.

Nicăieri n-ai să găseşti funcţionari publici aşa de ranchiunoşi, conducători aşa de brutali şi jandarmi aşa gata de bătaie.

Pentru un străin occidental lumea asta ciudată, oamenii ăştia viteji şi băţoşi, atitudinile acestea de grandeţe ridicolă, sunt un aspect straniu şi storc lacrimi, zâmbete de compătimiri sau glume.

Între numeroasele calităţi, care socot că le asigură superioritatea de rasă asupra neamurilor învecinate ei pun la locul întâi: cultura naţională maghiară.

Gazetăria din Budapesta, tribuna parlamentară, încercările literare scot tot mai des la suprafaţă argumentul că cel mai puternic stâlp al supremaţiei lor politice e cultura naţională maghiară, în puterea căreia ei sunt predestinaţi la dominaţiune, având a face cu rase inferioare”.

Regii Franței au furat luxul de la unguri

„Unul din cele mai mari defecte ale poporului maghiar este completa lui lipsa de măsură și de simț a proporțiilor. Această lipsă de măsură se manifestă uneori în forme deadreptul ilariante, cum este cazul celui nu prea vechi istoric maghiar, care afirma foarte serios că Adam și Eva au fost maghiari și că Dumnezeu a vorbit cu ei în paradis.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola