Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Viktor Orban, chemat în instanță la Iași – Riscă o amendă pentru afirmații considerate rasiste
Articole online

Viktor Orban, chemat în instanță la Iași – Riscă o amendă pentru afirmații considerate rasiste

Orban

Viktor Orban, chemat în instanță la Iași – Riscă o amendă pentru afirmații considerate rasiste

Deputatul PNL solicită instanței ca liderul ungar să fie sancționat cu o amendă de 100.000 de lei, ca urmare a unor declarații pe care le-a făcut în iulie anul trecut la Băile Tușnad. Viktor Orban se afla atunci la Universitatea de Vară Bálványos, unde a făcut mai multe afirmații pe care politicienii români le consideră discriminatorii. De exemplu, Orban a afirmat: „suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă, motiv pentru care am luptat la Belgrad”. Prin această declarație, liderul maghiar făcea aluzie la asediul turc din 1456, în care forțele otomane au fost înfrânte de către Iancu de Hunedoara.

Realitatea PLUS a cerut un punct de vedere din partea deputatului Alexandru Muraru, dar până în prezent nu a primit un răspuns. În cererea sa către instanță, Muraru argumentează că afirmațiile lui Orban promovează separatismul etnic și discriminarea în baza originii naționale sau etnice, ceea ce este contrar principiilor și valorilor fundamentale ale Uniunii Europene.

De asemenea, Muraru menționează că aceste declarații au fost preluate și de mass-media ungară și internațională, generând tensiuni între comunitățile etnice maghiare și române. El consideră că o astfel de atitudine din partea unui lider politic de înalt rang ar trebui să fie sancționată, pentru a proteja diversitatea culturală și coexistența pașnică a diferitelor grupuri etnice din Europa.

Pe de altă parte, susținătorii lui Viktor Orban afirmă că declarațiile sale au fost scoase din context și că ele nu au intenția de a promova discriminarea sau separatismul. Potrivit acestora, Orban a dorit să evidențieze importanța păstrării identității naționale și culturale într-un context european tot mai divers și globalizat.

În acest context, Curtea de Apel Iași va trebui să analizeze argumentele ambelor părți și să decidă dacă declarațiile lui Viktor Orban constituie discriminare și dacă acesta va fi sancționat în consecință.

Registration

Aici iti poti reseta parola