Vikingii nu erau niște brute războinice. Noi cercetări au dezvăluit că vikingii aveau ferestre cu geamuri din sticlă încă din secolul al IX-lea. Deși ferestrele din sticlă sunt asociate cu biserici și castele medievale, avem multe exemple din Danemarca și Suedia vikingilor. O echipă de cercetare condusă de un expert în conservare de la Muzeul Național al Danemarcei face această afirmație într-un articol tocmai publicat în Jurnalul Danez de Arheologie. Ei au făcut asta reexaminând peste 61 de fragmente de sticlă găsite la șase situri vikinge.
„Mai multe fragmente de geamuri găsite pe situri importante din Scandinavia de Sud ne-au făcut să ne întrebăm dacă era doar o simplă coincidență că erau acolo”, spune Torben Sode, autorul principal al studiului care a observat prima dată materialul special găsit. „Și nu a fost, ele pot fi datate în Epoca Vikingilor și cel mai probabil au fost folosite în acea perioadă de timp.” Ceea ce face descoperirea atât de uluitoare este faptul că geamurile nu erau frecvente în Danemarca până la câteva secole mai târziu, când au fost construite biserici și castele medievale. O dată în plus, această nouă cunoaștere evidențiază faptul că vikingii erau mult mai avansați decât sunt adesea reprezentați”.
„Aceasta este încă o schimbare față de imaginea vikingilor barbari și lipsiți de sofisticare care își agită săbiile în aer”, adaugă cercetătorul principal al Muzeului Național, Mads Dengsø Jessen. „De fapt, vorbim despre o elită vikingă cultivată, cu o cultură regală care se asemăna cu aceea, de exemplu, a lui Charlemagne, regele francilor. Acest lucru este adesea omis în portretele simplificate ale vikingilor prezentate de Hollywood.”
Sticlă din Epoca Vikingilor
Cercetarea se bazează pe analizele fragmentelor de geamuri, care au fost găsite în ultimii 25 de ani în șase diferite săpături – cinci în Scandinavia de Sud și una în Hedeby în nordul Germaniei – ale fermelor nobililor vikingi, templelor pre-creștine și mediilor urbane timpurii.
Am știut despre sticlă de mulți ani, dar nimeni nu a analizat-o până acum. Acest lucru se datorează faptului că am asociat geamurile timpurii doar cu Evul Mediu, presupunând astfel că sticla nu putea proveni din Epoca Vikingilor, ci trebuia să fie rezultatul „poluării” din perioadele ulterioare. Acum, însă, analizele chimice izotopice ale geamurilor arată că sticla a fost fabricată din sticlă de sodă, o practică din Egipt și Orientul Apropiat, sau sticlă de potasă care a fost produsă în Germania și poate fi datată între anii 800 și 1150.
Jefuit sau cumpărat?
Nimic nu indică faptul că vikingii ar fi putut produce sticlă pentru ferestre, dar nu există nicio îndoială că erau familiari cu materialul din Europa, unde ferestrele glazurate erau de mult o caracteristică a bisericilor și sălilor imperiale: de exemplu, în cultura anglo-saxonă și carolingiană, unde am descoperit exact același tip de sticlă care a fost găsit acum din Epoca Vikingilor în Scandinavia de Sud. Acest lucru nu este cu siguranță o coincidență, deoarece vikingii căutau inspirație la sud.
Cercetătorul Mads Dengsø Jessen explică:
“Știm că vikingii cunoscuți, precum Harald Klak, au vizitat sudul, unde vikingii aveau o rețea politică și legături comerciale strânse. Așadar, desigur, erau familiari cu geamurile din clădirile straturilor superioare ale societății de acolo. Este, așadar, foarte probabil ca vikingii să fi avut și ei ferestre glazurate – un fapt acum confirmat de cercetările recente.
Există, de asemenea, o suspiciune că vikingii ar fi putut să exproprieze sticla de la ferestrele mănăstirilor și bisericilor în timpul raidurilor. Cu toate acestea, potrivit cercetătorilor, acest lucru este mai puțin probabil, având în vedere că sticla a fost găsită la mai multe situri vikinge diferite, în timp ce semnătura chimică dovedește că geamurile provin din diferite părți ale Europei și Orientului Apropiat. Cu alte cuvinte, este cel mai probabil ca vikingii să le fi achiziționat prin comerț”.