Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Viitorul șef de personal al lui Joe Biden a făcut o avere din domeniul sănătății. Criticile aduse celui care s-a ocupat cu răspunsul Casei Albe la pandemia de COVID-19
Articole online

Viitorul șef de personal al lui Joe Biden a făcut o avere din domeniul sănătății. Criticile aduse celui care s-a ocupat cu răspunsul Casei Albe la pandemia de COVID-19

Jeff Zients

Viitorul șef de personal al lui Joe Biden a făcut o avere din domeniul sănătății. Criticile aduse celui care s-a ocupat cu răspunsul Casei Albe la pandemia de COVID-19

Jeff Zients, fostul coordonator al răspunsului la problema coronavirusului de la Casa Albă, care îi succede lui Ron Klain în funcția de nou șef de cabinet al președintelui Joe Biden, s-a confruntat cu critici pentru trecutul său corporatist și pentru averea masivă pe care a acumulat-o în sectorul privat.

Utilizatorii progresiști de pe Twitter s-au grăbit să aducă la iveală articole vechi care îl criticau pe Zients după ce duminică a apărut pe Twitter vestea că Zients îi va lua locul lui Klain în următoarele săptămâni. Fox News Digital a confirmat că Zients va fi noul șef de cabinet.

Zients a deținut mai multe funcții în administrația Obama, inclusiv cea de director al Consiliului Economic Național din martie 2014 până în ianuarie 2017, înainte de a reveni în sectorul privat, făcând parte din consiliul de administrație al Facebook și ocupând funcții executive la The Advisory Board Company și CEB. De asemenea, a lucrat îndeaproape alături de mai mulți consilieri principali ai lui Biden și de membri ai cabinetului său.

După ce s-a alăturat actualei Case Albe în calitate de „șef COVID-19” al lui Biden, de la începutul anului 2021 până în aprilie 2022, Zients a dezvăluit că deținea active cuprinse între 89,3 milioane și 442,8 milioane de dolari, inclusiv diverse fonduri de investiții, proprietăți imobiliare și acțiuni în numerar.

Center for Economic and Policy Research (CEPR) și Public Citizen, două grupuri de reflecție liberale cu sediul în Washington, D.C., s-au opus vehement mandatului lui Zients în funcția de șef al COVID, reproșându-i că nu a mers suficient de departe în privința mandatelor pentru măști și că nu a acționat mai repede pentru a expedia vaccinurile în străinătate.

„Jeff Zients a eșuat, iar lumea a plătit prețul”, a declarat președintele Public Citizen, Robert Weissman, în martie 2022.

Proiectul „Revolving Door Project” al CEPR, care critică frecvent averea și trecutul corporatist al lui Zients, a criticat duminică angajarea sa ca șef de personal.

„Americanii sunt îngroziți de profiturile din domeniul sănătății – Jeff Zients s-a îmbogățit uimitor de mult profitând în domeniul sănătății”, a declarat duminică directorul executiv al Revolving Door Project, Jeff Hauser, într-o declarație.

„Cea mai bună șansă a lui Joe Biden de a lupta pentru poporul american și de a învinge forțele întunecate care ne amenință economia este să arate rezultate reale prin intermediul ramurii guvernului pe care o conduce – ramura executivă”, a mai spus el. „Am pledat de mult timp pentru o „reprimare corporatistă” a comportamentelor care încalcă legile federale și dăunează poporului american pentru ca corporațiile să devină mai bogate. Acestea sunt practicile care l-au îmbogățit pe Zients. Suntem profund îngrijorați de faptul că Zients va împiedica administrația să exercite puterea în mod corect în numele unei populații deja cinice”.

Criticile aduse în trecut mandatului lui Zients

În ianuarie 2022, după un an de când Zients a coordonat răspunsul Casei Albe la coronavirus, Revolving Door Project a publicat un articol în The American Prospect intitulat „Concediați-l pe Jeff Zients”, care îl descria pe Zients ca fiind „un fost director de corporație al cărui palmares susține cele mai rele impulsuri posibile pentru o persoană numită de Biden la conducerea resurselor guvernului federal”.

Câteva luni mai târziu, când au apărut primele zvonuri despre Zients ca succesor al lui Klain, proiectul a publicat un articol care examina „trecutul corporatist” al lui Zients, care se referea și la firma sa de investiții Portfolio Logic LLC, unde era partener director.

„Luate împreună, o examinare a companiilor care l-au îmbogățit pe Zients zugrăvește imaginea unui om care a profitat de furnizorii de servicii medicale ca o modalitate de a capitaliza pe seama suferinței americanilor bolnavi. În cele din urmă, se pare că totul a dat roade”, se arată în raport.

„În timp ce se zvonește că Zients îi va succeda lui Ronald Klain în funcția de șef de cabinet al președintelui Biden”, continuă raportul, „dosarul său corporatist ridică serioase semne de întrebare cu privire la capacitatea sa de a servi într-o administrație care a încercat să se prezinte ca un campion al oamenilor care muncesc.”

Raportul cita un proces federal din 2015 în care Portfolio Logic, fondată de Zients, a fost de acord să plătească aproape 7 milioane de dolari pentru a rezolva acuzațiile de facturare frauduloasă a Medicare și Medicaid de către o filială pe care a achiziționat-o cu ani în urmă.

Zients nu a răspuns solicitării de comentarii din partea Fox News Digital.

Registration

Aici iti poti reseta parola