Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Joe Biden sfidează din nou legea. FBI a descoperit mai multe materiale clasificate în timpul unei alte percheziții
Articole online

Joe Biden sfidează din nou legea. FBI a descoperit mai multe materiale clasificate în timpul unei alte percheziții

trump-biden

Joe Biden sfidează din nou legea. FBI a descoperit mai multe materiale clasificate în timpul unei alte percheziții

Bob Bauer, avocatul personal al președintelui, a declarat într-un comunicat că, în timpul percheziției, care a avut loc vineri timp de aproape 13 ore, „Departamentul de Justiție a intrat în posesia unor materiale pe care le-a considerat ca făcând parte din sfera de aplicare a anchetei sale, inclusiv șase articole constând în documente cu marcaje de clasificare și materiale din jur, unele dintre acestea fiind din timpul mandatului președintelui în Senat și altele din timpul mandatului său de vicepreședinte. De asemenea, DOJ a luat pentru o examinare suplimentară note scrise personal de mână din anii în care a fost vicepreședinte.”

Aceste șase articole se adaugă la materialele găsite anterior la reședința din Wilmington a lui Biden și în biroul său privat.

Percheziția federală la domiciliul lui Biden, deși voluntară, marchează o escaladare a anchetei privind gestionarea de către președinte a documentelor clasificate și va atrage în mod inevitabil comparații cu predecesorul său, fostul președinte Donald Trump – chiar dacă percheziția FBI la reședința lui Trump a fost efectuată în circumstanțe diferite.

În urmă cu cinci luni, FBI a obținut un mandat de percheziție pentru a percheziționa reședința din Florida a lui Trump, Mar-a-Lago, un pas fără precedent care a fost luat deoarece anchetatorii federali aveau dovezi care sugerau că Trump nu a predat toate materialele clasificate aflate în posesia sa după ce a primit o citație de predare a documentelor clasificate către Arhivele Naționale. Gestionarea de către Trump a materialelor clasificate la Mar-a-Lago face, de asemenea, obiectul unei anchete a unui avocat special condus de Jack Smith.

Percheziția arată că anchetatorii federali avansează rapid cu investigația privind documentele clasificate găsite în posesia lui Biden. Aceasta a fost supervizată de biroul procurorului american John Lausch, numit de Trump, care s-a ocupat de examinarea inițială a anchetei Departamentului de Justiție.

Lausch nu a solicitat nicio percheziție a proprietăților lui Biden în timpul revizuirii sale inițiale, potrivit unei surse familiare cu ancheta. De asemenea, el nu a așteptat ca echipa lui Biden să își finalizeze căutările voluntare înainte de a recomanda un avocat special.

Robert Hur, care a fost numit în urmă cu puțin mai mult de o săptămână, este încă în tranziție către rolul său de consilier special. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiție a declarat pentru CNN că „ne așteptăm ca avocatul special Hur să fie la bord în scurt timp”.

Percheziția FBI a fost făcută cu acordul avocaților președintelui, au declarat persoane informate în acest sens. De asemenea, FBI a ridicat anterior documente găsite la reședință, pe care echipa lui Biden le-a dezvăluit săptămâna trecută.

Percheziția nu a necesitat un mandat de percheziție sau o citație

Bauer a declarat că reprezentanți ai echipei juridice personale a lui Biden și ai Biroului de consiliere al Casei Albe au fost prezenți în timpul „percheziției amănunțite”, în timpul căreia au avut „acces deplin” la locuința lui Biden.

Bauer a adăugat că Departamentul de Justiție „a cerut ca percheziția să nu fie făcută publică în prealabil, în conformitate cu procedurile sale standard, iar noi am fost de acord să cooperăm”.

Primele documente au fost găsite în biroul privat al lui Biden pe 2 noiembrie, dar nu au fost făcute publice decât la începutul acestei luni, când CBS a raportat pentru prima dată existența lor.

De atunci, o altă percheziție în decembrie a găsit un „număr mic” de înregistrări cu marcaje clasificate în garajul casei din Wilmington a lui Biden, iar o a treia descoperire a fost făcută la reședința din Wilmington în ianuarie, când echipa juridică a lui Biden a căutat documente în restul proprietății. Le-au găsit, într-o cameră adiacentă garajului.

Bauer a declarat, la 11 ianuarie, că, odată ce avocații personali ai lui Biden au găsit documentele clasificate, au lăsat documentul acolo unde a fost găsit și au suspendat căutarea în spațiul în care se afla acesta.

„Am descoperit că o mână de documente au fost depuse în locul greșit”, a explicat Biden joi, în timpul unui tur al pagubelor produse de furtună în California.

„Cred că veți descoperi că nu este nimic acolo. Nu am niciun regret”, a continuat Biden joi.

Nici Biden și nici prima doamnă, Dr. Jill Biden, nu au fost prezenți în timpul percheziției, a precizat consilierul special al președintelui, Richard Sauber, într-un comunicat.

Biden, a scris Sauber, „s-a angajat să gestioneze acest lucru în mod responsabil, deoarece ia acest lucru în serios”, iar el și echipa sa „lucrează rapid pentru a se asigura că Departamentul de Justiție și consilierul special au tot ceea ce au nevoie pentru a efectua o analiză amănunțită”.

Registration

Aici iti poti reseta parola