Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Video. Rachete rusești au lovit un centru comercial din Kremenciuk
Articole online

Video. Rachete rusești au lovit un centru comercial din Kremenciuk

mall

Video. Rachete rusești au lovit un centru comercial din Kremenciuk

Rachete rusești au lovit un centru comercial din Kremenciuk, Ucraina. În momentul în care acestea au lovit mall-ul, în incintă se aflau peste 1000 de civili care au fugit pentru a se pune la adăpost de un incendiu uriaș.

„Ocupanții au lansat un atac cu rachete asupra centrului comercial”, a declarat președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, potrivit Nexta TV. „Erau mai mult de o mie de civili. Centrul comercial este în flăcări, salvatorii sting focul, numărul victimelor este de neimaginat”.

Echipele de pompieri s-au grăbit să stingă incendiul care a cuprins mare parte din structura mall-ului. Autoritățile locale din Kremenchuk au declarat că cel puțin 13 persoane au fost ucise și 59 de persoane au fost rănite, potrivit Kyiv Independent, deși este posibil ca aceste cifre să crească.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că centrul comercial a fost lovit de rachete Kh-22 lansate de bombardierele rusești Tu-22M3. În imaginile video de la fața locului se vedeau persoane care încercau să scape de fumul care se ridica în interiorul mall-ului, în timp ce soseau primele ajutoare.

 

Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmytro Kuleba, a numit Rusia o „rușine pentru umanitate” și a declarat că „trebuie să suporte consecințele”.

„Răspunsul ar trebui să fie mai multe arme grele pentru Ucraina, mai multe sancțiuni pentru Rusia și mai multe întreprinderi care părăsesc Rusia”, a declarat Kuleba pe Twitter.

Zelenskyy s-a adresat de la distanță la summitul G7 din această săptămână, îndemnând liderii țărilor să trimită mai multe sisteme de apărare aeriană și să facă presiuni pentru a pune capăt războiului în acest an. În discursul său, Zelenskyy a declarat că „statul rus a devenit cea mai mare organizație teroristă din lume. Și acesta este un fapt”.

Atacul are loc în contextul în care Rusia a lansat recent o serie de atacuri cu rachete de croazieră în zone aflate departe de câmpul de luptă, analiștii fiind de părere că acestea vizau puncte din infrastructura țării. 

Rusia a efectuat nu mai puțin de 60 de lovituri aeriene în weekend în Ucraina, a declarat pentru Reuters un înalt oficial american din domeniul apărării. Oficialul a declarat că nu este clar dacă numărul mare de lovituri a fost menit să răspundă la reuniunea G7 sau la sosirea în Ucraina a primelor lansatoare de rachete HIMARS construite de SUA.

Reprezentantul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyansky, a declarat că există „multe inconsecvențe în Kremenchuk” și că pare „o provocare a la Bucha”.

În aprilie, după săptămâni de ocupație rusă, sute de cadavre au fost descoperite în gropi comune la Bucha, o suburbie a capitalei ucrainene, Kiev. O analiză a imaginilor din satelit realizată de New York Times a constatat că trupurile neînsuflețite au apărut în jurul Bucha cu mult înainte ca forțele rusești să se retragă, în ciuda afirmației rușilor potrivit căreia cadavrele au fost „înscenate”.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că atacul asupra centrului comercial a fost „ultimul dintr-o serie de atrocități” și a promis că SUA vor continua să sprijine Ucraina și să tragă Rusia la răspundere pentru acțiunile sale.

În timpul celor 4 luni de război, rachetele rusești au lovit centre de îngrijire a sănătății, clădiri rezidențiale și chiar un teatru din Mariupol, unde se estimează că au murit 600 de persoane care se adăposteau.

Registration

Aici iti poti reseta parola