Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Rusia se confruntă cu cea mai gravă recesiune din ultimii 30 de ani. „Generația Putin” plătește prețul
Articole online

Rusia se confruntă cu cea mai gravă recesiune din ultimii 30 de ani. „Generația Putin” plătește prețul

Vladimir Putin

Rusia se confruntă cu cea mai gravă recesiune din ultimii 30 de ani. „Generația Putin” plătește prețul

Experții au declarat pentru Insider că este imposibil, la doar câteva luni de la începerea războiului, să cuantifice impactul acestuia asupra tinerilor ruși. Dar ei au mai spus că generația care a crescut sub conducerea președintelui Vladimir Putin – care a început în 2012 – experimentează acum o Rusie foarte diferită.

Potrivit Wilson Center, „Generația Putin” reprezintă grupul de tineri între 17 și 25 de ani, care au crescut cunoscând un singur președinte. Ei au crescut mâncând McDonald’s, vizionând cele mai recente filme de la Hollywood și postând pe Instagram – toate acestea, în urma invaziei Rusiei în Ucraina de la sfârșitul lunii februarie, nu mai sunt disponibile în Rusia.

„Multe corporații multinaționale promiseseră cariere bune și stabile, în care se poate avansa în funcție de merite, într-un fel de model capitalist occidental tradițional. Aceste oportunități se epuizează pe măsură ce aceste companii părăsesc Rusia, iar unele dintre industriile care au promis salarii mari încep să fie îngreunate de sancțiuni,” a declarat Andrew Lohsen, membru al Programului Europa, Rusia și Eurasia din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale. 

Lohsen a dat exemplul petrolului, gazelor și IT-ului, ca fiind unele dintre sectoarele în care multinaționalele pleacă în masă, lăsând un viitor plin de incertitudine pentru cei care doresc să intre în aceste industrii importante. La începutul acestei luni, giganții americani din domeniul tehnologiei IBM și Microsoft au concediat sute de angajați din Rusia, în timp ce companiile continuă să se retragă de pe piață.

Formarea profesioniștilor ruși va avea de suferit

Ca răspuns, mulți angajați ruși din domeniul tehnologiei pleacă, în timp ce mulți și-au propus deja să părăsească țara de teama de a fi recrutați pentru a lupta în război. De asemenea. impactul sancțiunilor asupra locurilor de muncă își spune cuvântul printre tineri. 

În aprilie, Banca Mondială a declarat că se așteaptă ca economia rusă să se contracte cu 11,2% în 2022, marcând cea mai gravă contracție economică din ultimele trei decenii, de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Experții cu care a discutat Insider și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la viitorul sistemului academic din Rusia, în condițiile în care țara încearcă să iasă din Procesul de la Bologna, în cadrul căruia guvernele europene aliniază standardele și calificările în domeniul educației.

„Ceea ce înseamnă că rușilor care se gândesc să obțină o educație superioară în Europa – în special o diplomă profesională sau de doctorat – le va fi mult mai greu acum să încerce să intre în universitățile europene”, a declarat Lohsen pentru Insider.

Rusia plănuiește să revină la standardul sovietic, ceea ce face foarte dificil pentru orice fel de universitate europeană să verifice acreditările academice

Comunitatea academică europeană este îngrijorată în special de libertatea de dezbatere deschisă în Rusia, după ce 700 de rectori și președinți de universități din universitățile rusești au semnat o scrisoare la nouă zile de la invazie, aprobând versiunea Kremlinului asupra evenimentelor – și anume că Moscova urmărește o „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, a relatat revista Times Higher Education, citând scrisoarea, care a fost între timp retrasă.

„Ceea ce vedem este politizarea sistemului educațional, iar acest lucru se întâmplă de sus până jos”, a declarat Lohsen. „Există o adevărată cotitură bruscă în educația rusă spre îmbrățișarea narațiunii de stat și excluderea oricărui fel de îndoială sau alternativă, precum și pedepsirea celor care ies din rând.”

Malik a declarat că a participat în trecut la conferințe cu instituții rusești și internaționale, unde au avut loc schimburi dinamice de idei. El crede acum că acest lucru ar fi acum extrem de dificil, mai ales că Rusia a adoptat în martie o lege care prevede pedeapsa cu închisoarea de până la 15 ani pentru cei care răspândesc în mod intenționat știri „false” despre armată.

În timp ce situația pare sumbră, Moscova a intensificat propaganda în ultimii ani pentru a promova o structură de sus în jos, cu statul, armata și biserica în centrul societății ruse, a declarat Lohsen. Împreună cu un mediu mass-media care este în mare parte controlată de stat sau legată de Kremlin, astfel de mesaje ar putea distrage atenția populației de la dificultățile economice iminente, a adăugat el.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola