Iorga se înscrie apoi la Facultatea de Litere din Iași. În iunie 1889, trece cu mare succes toate examenele în admirația colegilor și profesorilor, după cum reiese din convocările de examene ale decanatului Facultății de Litere.
Cum nu voia să-și piardă vremea cu studiile universitare, care i se păreau prea ușoare, a cerut dispensă ca să dea direct examenele pentru anii doi și trei. Însă, pe 14 octombrie 1889 consiliul profesoral îi refuză cererea.
Decanul facultății I. Caragiani a convocat din nou consiliul pe 19 octombrie, care aprobă solicitarea lui Iorga cu condiția să treacă întâi toate examenele de anul II și III și apoi examenul general de licență. Singurul care s-a opus a fost profesorul de literatură latină Aron Densușianu, care a cerut ca ministerul să intervină.
Iorga face o petiție către minister care cere decanului să dispună ce crede de cuviință.
Pe 27 octombrie se întrunește prima comisie de examinare pentru trei examene ale lui Iorga și câte unul al celorlalți studenți. Pe 28 octombrie trece alte două examene. Ziua următoare unu, apoi pe 30 octombrie urmează examenul de proză și poezie latină.
Densușianu refuză să-l examineze pe studentul Iorga.
La 31 octombrie decanul facultății convoacă consiliul pentru 1 noiembrie ca să hotărască în chestiunea refuzului lui Densușianu.
În fine, pe 12 noiembrie o comisie îl examinează la Literatura latină, iar pe 1 decembrie e convocată pentru data de 5 comisia pentru examenul de licență. Totuși, examenul are loc pe 12 decembrie.
Pe 19 decembrie, Iorga înaintează o petiție prin care cere să i se elibereze un certificat de licență în secția istorico-literară.
Decanul trimite rectorului o adresă în care, prin cuvinte elogioase pentru proaspătul licențiat, îi cere să intervină pentru o bursă în străinătate, căci și-a trecut licența cu toate bilele albe (magna cum laude).
În ianuarie 1890, Iorga este recomandat pentru catedra de limba și literatura latină la cursul superior al liceului din Botoșani.
Revista Arhivelor – 1941