Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Viața și realizările fascinante ale Elisei Leonida Zamfirescu
Articole online

Viața și realizările fascinante ale Elisei Leonida Zamfirescu

Elisa Leonida Zamfirescu

Viața și realizările fascinante ale Elisei Leonida Zamfirescu

Elisa, un suflet curajos, hotărât și perseverent, a fost fascinată de disciplinele fizicii întreaga ei viață. A fost inspirată de bunicul ei, care era inginer. Nu știa că nu va avea parte de o evoluție ușoară în acest domeniu, așa cum au avut bunicul și fratele ei.

Prima opțiune a Elisei a fost Școala Română de Poduri și Șosele, actuala Universitate Politehnică. Cu toate acestea, cererea ei a fost respinsă pe motiv că era femeie.

Nu avea de gând să permită acestui obstacol să pună capăt ambițiilor sale. A aplicat pentru Academia Regală de Tehnologie din Berlin, unde avea să experimenteze încă o dată gustul amar al preconcepțiilor. Conform filozofiei Kirche, Kinder, Küche (Biserică, Copii, Bucătărie) a acelor vremuri, femeile erau rareori acceptate în domeniile „bărbătești”. Totuși, nu numai că a fost admisă, dar a fost și prima femeie studentă la universitate. În ziua absolvirii, totul a fost răsplătit, iar diploma i-a fost înmânată de același decan care, cândva, îi pusese la îndoială abilitățile și ambițiile sale ca femeie.

Comorile Pământului

Elisa nu mai era acum un personaj defavorizat sau marginalizat. Aceasta devenise o ingineră renumită, a cărei ambiție, determinare și cunoștințe i-au adus posturi prestigioase în Germania. A refuzat însă toate pozițiile râvnite și s-a întors în țara sa natală, România, unde a condus Institutul de Geologie recent deschis.

În calitate de inginer chimist, studiul rocilor, mineralelor și petrologiei i se potrivea perfect, însă nu a avut ocazia să lucreze acolo mai mult de un an, deoarece a izbucnit Primul Război Mondial, în urma căruia și-a schimbat haina de inginer pentru a purta halatul de asistentă medicală. Actele sale de curaj în fața morții și a epidemiilor au fost premiate atât la nivel național, cât și internațional.

După ce și-a încheiat datoria în slujba țării ca asistentă medicală, s-a întors în laborator, unde avea să se implice în descoperirea bogățiilor solului românesc. Aici, a realizat peste 85.000 de rapoarte analitice privind mineralele, petrolul, gazele, cărbunele, cromul, bauxita și cuprul. Vasta sa contribuție la cercetarea bogățiilor minerale ale României i-a conferit recunoașterea statutului de mare personalitate națională și europeană în domeniul științelor.

Moștenirea ei depășește descoperirile și experimentele realizate între zidurile laboratorului, unde putea fi găsită până la ore târzii din noapte. Și-a dedicat timpul liber pentru a preda, susține și inspira studenții și tinerii oameni de știință, oferindu-le zilnic cursuri și lecții gratuite.

Registration

Aici iti poti reseta parola