Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Presiunile autorităților române și franceze pentru retragerea trupelor lui Mackensen după Primul Război Mondial
Articole online

Presiunile autorităților române și franceze pentru retragerea trupelor lui Mackensen după Primul Război Mondial

August von Mackensen

Presiunile autorităților române și franceze pentru retragerea trupelor lui Mackensen după Primul Război Mondial

Retragerea armatei lui Mackensen din România urma să se facă prin Transilvania, Ungaria și Austria. Ținând cont de faptul că Imperiul Austro-Ungar se afla într-un proces de disoluție, ministrul german de Externe i-a transmis lui Mackensen că acest lucru trebuie făcut cu „cele mai bune intenții”, subliniind că „Germania nu stă în calea aspirațiilor naționale ale României”. Pentru a evita o ciocnire între forțele lui Mackensen în retragere și armata română care se pregătea să intre în Transilvania, a fost stabilită o linie de demarcație între cele două forțe de-a lungul căii ferate Predeal – Cluj.

Haosul și dezordinea lăsate în urma retragerii lui Mackensen au provocat furia autorităților române și franceze

Într-o telegramă transmisă direct feldmareșalului german, generalul francez Henri Berthelot l-a acuzat pe acesta de „distrugerea podurilor, gărilor și depozitelor de alimente, precum și de violențe împotriva jandarmilor și civililor români”.

Evacuarea Bucureștiului a început cu adevărat la 7 noiembrie, iar Mackensen și Statul Major General au părăsit orașul în seara zilei de 11 noiembrie. Ultimele unități germane au părăsit în grabă capitala a doua zi. Capacitatea rețelei de căi ferate nu era suficientă pentru cei 160.000 de soldați și funcționari aflați sub comanda lui Mackensen, iar drumurile erau aproape imposibil de parcurs în timpul iernii.

Din acest motiv, la 19 noiembrie, pe teritoriul României se mai aflau mii de soldați germani, spre indignarea autorităților române și franceze. În aceste condiții, francezii au făcut presiuni asupra autorităților române pentru dezarmarea și capturarea trupelor lui Mackensen.

În cele din urmă, forțele lui Mackensen au reușit să treacă în Transilvania și s-au îndreptat spre Ungaria

Ajungând la Budapesta, Mackensen a fost lăsat să creadă că ungurii vor cere doar o „dezarmare simbolică” și că vor fi trimiși pe drumul lor spre Germania. În primele două săptămâni din decembrie, majoritatea trupelor germane au reușit să intre în Ungaria. Cu toate acestea, prim-ministrul ungar Mihály Károlyi, a cedat presiunilor franceze și a acceptat să dezarmeze imediat toate forțele germane aflate pe teritoriul ungar. Mackensen a protestat și a încercat să prelungească negocierile, astfel încât cel puțin o parte din trupele sale să poată ajunge în Austria.

La 16 decembrie, în timp ce Mackensen și personalul său treceau prin Budapesta, trenul său a fost oprit și a fost invitat la o întâlnire cu Károlyi. Când s-au întâlnit, prim-ministrul maghiar a cerut capitularea lui Mackensen și dezarmarea trupelor sale, în caz contrar toate trenurile militare germane vor fi oprite. Mackensen a fost forțat să accepte cererile și, astfel, a permis continuarea retragerii trupelor sale. La 1 ianuarie 1919, ultimul tren cu trupe germane a ajuns în Austria.

Mackensen și anturajul său au fost arestați și reținuți într-o vilă de la marginea Budapestei. După câteva zile, a fost luat sub paza francezilor și a fost mutat de mai multe ori, ultima destinație a acestuia fiind Salonic. S-a întors în Germania la 1 decembrie 1919.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola