Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Viața necunoscută a lui Carol cel Mare. Cum a rămas cunoscut în memoria colectivă
Articole online

Viața necunoscută a lui Carol cel Mare. Cum a rămas cunoscut în memoria colectivă

Carol cel Mare

Viața necunoscută a lui Carol cel Mare. Cum a rămas cunoscut în memoria colectivă

În copilărie, Carol cel Mare a fost educat de un grup de cărturari care fuseseră aduși la curtea tatălui său. Acești savanți, care erau în mare parte călugări, l-au învățat elementele de bază ale lecturii, scrisului și aritmeticii, precum și istoria și cultura Romei și Greciei antice. Carol a dezvoltat rapid dragostea pentru lectură. Era deosebit de interesat de literatură și a petrecut multe ore citind și discutând lucrări de poezie și proză. 

Pe măsură ce Carol cel Mare a crescut, el a început să aibă un rol mai activ în administrarea regatului tatălui său. A fost numit în mai multe funcții importante, inclusiv guvernator al Aquitaniei și comandant al armatei france. Cu toate acestea, nu și-a pierdut niciodată dragostea pentru studiu și a continuat să caute oportunități de a-și extinde cunoștințele.

 În 768 p.Chr., Carol cel Mare a devenit singurul conducător al regatului franc după moartea fratelui său, Carloman

El a început imediat să-și consolideze puterea și să-și extindă imperiul printr-o serie de campanii militare. Cu toate acestea, el a recunoscut și importanța educației și a culturii în crearea unei societăți puternice și stabile. În acest scop, Carol cel Mare a stabilit un program de reformă educațională care a fost conceput pentru a îmbunătăți calitatea educației din imperiul său. El a înființat o rețea de școli în tot imperiul său și și-a încurajat învățații să dezvolte noi programe și metode de predare. De asemenea, a susținut producerea de noi cărți și manuscrise și a supravegheat personal traducerea multor lucrări de literatură și filozofie din latină și greacă în limba sa maternă. Una dintre cele mai semnificative inițiative educaționale ale lui Carol cel Mare a fost crearea Școlii Palatului, care se afla la curtea sa din Aachen. Această școală a fost condusă de unii dintre cei mai renumiți savanți ai vremii, inclusiv Alcuin din York, care a servit ca șef al școlii. Școala Palatului a devenit un centru de învățare și cultură, atrăgând savanți și studenți din toată Europa. Angajamentul lui Carol cel Mare față de educație și cultură a avut un impact profund asupra dezvoltării civilizației occidentale. Eforturile sale au contribuit la păstrarea și transmiterea cunoștințelor lumii antice generațiilor viitoare, iar sprijinul său pentru arte și științe a contribuit la crearea unei tradiții intelectuale și culturale vibrante care continuă până în zilele noastre. 

Registration

Aici iti poti reseta parola