Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Viața bate filmul. Cum a trăit un bărbat timp de 18 ani într-un aeroport
Articole online

Viața bate filmul. Cum a trăit un bărbat timp de 18 ani într-un aeroport

Refugiatul fără acte

Nasseri a fost copilul nelegitim al unui muncitor iranian și al unei asistente scoțiene care a fost alungat din familie după moartea tatălui său. După ce a studiat câțiva ani în Anglia, și-a pierdut cetățenia iraniană după ce a participat la diferite demonstrații, rămânând fără o țară pe care să o intituleze „acasă”.

În acest context, Nasseri a solicitat statutul de refugiat și a locuit în Belgia câțiva ani înainte să se decidă să se întoarcă în Marea Britanie pentru a-și găsi mama. Când s-a îmbarcat într-un zbor de la Paris la Londra, fără documentele necesare, Nasseri a fost dat joc din avion. Neavând unde să se ducă, a decis să rămână în aeroport.

Din cauza faptului că nu avea acte de refugiat, Nasseri nu putea intra sau părăsi nicio țară. Cu toate acestea, aeroporturile sunt considerate un spațiu internațional, lucru care i-a permis să locuiască acolo.

A reușit ca în toată perioada cât a fost prizonierul aeroportului să lucreze în jurul Terminalului 1 al Aeroportului Charles De Gaulle, în ciuda faptului că nu cunoștea limba franceză. Din banii pe care îi câștiga mânca mereu de la restaurantele din aeroport, iar în timpul liber fie citea, fie era atent la oamenii care tranzitau aeroportul.

Un avocat francez care se ocupa cu drepturile omului a aflat despre situația dificilă în care se afla Nasseri și a început să lupte pentru ca Belgia să-i furnizeze documentele de refugiat fără ca acesta să fie nevoit să le preia singur.

O poveste de 300.000 de dolari

Când Nasseri și-a primit documentele, lucru care se întâmpla în 1999, el a crezut prima dată că sunt false, motiv pentru care nu le-a folosit. A durat încă șapte ani până când Nasseri a părăsit aeroportul, întâmplându-se în momentul în care a realizat că trebuie să fie internat din cauza bolii de care suferea.

În acel moment, Nasseri și-a dat seama că povestea vieții sale este un adevărat roman, motiv pentru care a vândut drepturile poveștii pentru 300.000 de dolari, urmând ca în 2004 să fie finalizat un film intitulat „Terminalul”. Nasseri nu s-a mai întors niciodată la aeroport, iar diferite zvonuri susțin că în cele din urmă a reușit să-și câștige cetățenia britanică.

Registration

Aici iti poti reseta parola