Evenimentul Istoric > Articole online > Destinația istorică de weekend: oraşul păcii Ypres (Ieper) din Belgia
Articole online

Destinația istorică de weekend: oraşul păcii Ypres (Ieper) din Belgia

Aflat la granița cu Franța, Ypres a fost un punct strategic în Primul Război Mondial, unde s-au desfășurat două dintre cele mai sângeroase bătălii din istoria omenirii.

Orașul este menționat pentru prima dată în 1066, în Evul Mediu, fiind un nod comercial cu 40.000 de locuitori.

Localnii s-au ocupat secole la rând de comerțul cu textile, exporturile către Novgorod (Rusia) datând de la începutul secolului al XII-lea.

Ypres a fost cucerit de Ludovic al XIV-lea al Franței în 1678, însă a fost redobândit de Coroana Spaniolă 20 de ani mai târziu.

La începutul secolului al XVIII-lea a devenit parte a Imperiului Habsburgic, însă la sfârșitul secolului, francezii au reușit să recucerească orașul.

Primul Război Mondial

Neutralitatea Belgiei a fost ignorată de germani, care au invadat țara și au ajuns rapid la Ypres, lângă graniţa franceză. Neutralitatea era garantată de Marea Britanie prin Tratatul de la Londra, iar invadarea Belgiei a provocat intrarea britanicilor în război.

Germanii au bombardat orașul de trei ori, britanicii, francezii și aliații lor reușind cu greu să avanseze.

Prima bătălie de la Ypres a avut loc între 19 octombrie și 22 noiembrie 1914. Pentru prima dată, germanii au apelat la gaze lacrimogene și au cucerit orașul.

La doua bătălie de la Ypres, 22 aprilie 1915, germanii au folosit pentru prima dată gaze chimice. Victime au căzut soldați din Canada, Marea Britanea, Franța, dar și din coloniile africane Senegal și Algeria.

Cea mai sângeroasă bătălie

Cea mai sângeroasă bătălie, care a curmat cele mai multe vieți omenești, a fost bătălia a treia de la Ypres, care a avut loc între 31 iulie și 6 noiembrie 1917. Pentru a avansa nici măcar 5 kilometri au murit peste 500.000 de soldați. Orașul a fost distrus în totalitate.

Demn de menționat este faptul că britanicii au denumit orașul pe durata războiului Wipers, inaugurând aici și un ziar local Wipers Times. Aici a avut loc în 1914 un armistițiu neoficial de Crăciun între soldații germani și britanici.

Adolf Hitler s-a aflat printre soldații germani care au luptat la Ypres.

În 1920, regele George al V-lea al Marii Britanii a decis să decoreze două orașe cu Crucea Militară: Ypres și Verdun.

În anii 1920, veteranii de război din Marea Britanie au creat Liga Ypres, o organizație care să se ocupe de cinstirea memoriei celor căzuți în bătăliile din jurul orașului. “Nu există nici măcar o bucățică de pământ în Ypres care să nu fie sacră”, este deviza lor.

Reconstruit

Orașul a fost reconstruit din despăgubirile de război din partea Germaniei și este întreținut de mai multe organizații britanice. Nu există magazin în oraş care să nu amintească în vreun fel de război.

Ypres a legat o relație specială cu Hiroshima. Dacă la Ypres s-au folosit pentru prima dată gaze chimice, în orașul japonez Hiroshima a fost detonată prima bombă atomică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cele două orașe au făcut front comun și militează pentru abolirea armelor nucleare.

Ypres a fost reconstruit după modelul orașului din Evul Mediu (secolul al XIII-lea). Principalele atracții sunt piața centrală, unde se afla fostul târg de textile, Cloth Hall, devenit patrimoniu UNESCO în 1999.  

Clădirea găzduiește astăzi muzeul de istorie “In Flanders fields” (Pe câmpurile Flandrei), unul dintre cele mai complexe și interesante muzee dedicate Primului Război Mondial. A fost reconstruită și catedrala Saint Martin după modelul original din 1221.

Poarta Menin

Un alt punct de interes istoric este Memorialul celor dispăruți de la Poarta Menin (Menin Gate Memorial). Pe zidurile porții sunt scrise numele miilor de soldați din Imperiul Britanic care și-au dat viața la Ypres înainte de 16 august 1917, dar care nu au fost indentificați și nu au beneficiat de o înmormântare corespunzătoare. Pentru soldații din Noua Zeelandă, dispăruți în război, a fost creat un memorial special la Tyne Cot.

Procedura de identificare a soldaților dispăruți durează de peste un secol. De fiecare dată, când osemintele unui soldat sunt idenficate, numele său este şters de pe poarta Menin.

Începând cu 1928, în fiecare seară , la ora locală 20.00, traficul este oprit în jurul porții Menin, iar pompierii locali intonează “The Last Post”, în memoria celor decedați la Ypres. Acțiunea a fost interzisă de germani în timpul ocupației din al Doilea Război Mondial, însă a fost reluată imediat după război.

Orasul și regiunea sunt pline de cimitire dedicate soldaților căzuți în război. Pe câmpurile Flandrei peste un million de soldați din 50 de nații diferite au fost răniți sau uciși. 

Cimitirul Tyne Cot (12 km nord-est de Ypres) este cel mai mare cimitir militar al Commonwealth din lume.

Pe lângă vizitarea acestor obiective, există și posiblitatea de a vă înscrie pentru un tur ghidat al tranșeelor de pe câmpurile Flandrei. 

 

Clădirea ipozantă din Piața Centrală, Cloth Hall, găzduiește două muzee.

Unul despre orașul Ypres, dedicat mai degrabă copiilor și muzeul de istorie “In Flanders Fields”. Acesta este singurul obiectiv istoric, unde va trebui să plătiți un bilet pentru a-l putea vizita, dar merită.

 

Preț și orar

Conform inflandersfields.be, prețul unui tichet pentru un adult este 10 euro (13 combinat cu muzeul Yper).

Există o reducere substanțială pentru tinerii între 19-25 de ani (6 euro), copiii între 7-16 ani (5 euro), în timp ce copiii sub șapte ani au intrare gratuită. O familie formată din doi adulți și indiferent cât de mulți copii va plăti un bilet de 22 de euro. Pentru a vizita turnul clădirii va trebui să achitați un bilet separat de 2 euro.

Muzeul poate fi vizitat de marți până duminică de la 10 la 17 în perioada 16.11-31.03 și zilnic între 10-18.00 în perioada 01.04-15.11.

Muzeul este închis în prima zi de Crăciun, în prima zi a anului, dar și pe perioada vacanței de iarnă, a doua și a treia săptămână din ianuarie.

Biletele pot fi achiziționate cu maximum o oră înainte de închidere. Durata medie recomandată pentru vizitarea muzeului este de 2 ore. 

Cum ajung la Ypres

Ypres se află la 125 de km de capitala Belgiei. Cea simplă și comodă variantă de a ajunge în oraș este trenul.

Din Bruxelles (Nord, Centru sau Sud) luați trenul în direcția Gent Sint-Pieters (30-40 de minute), Din Gent la fiecare oră, la și 35 de minute, pleacă un tren spre Ypres (direcția Poperinge).

Durata totală a călătoriei, în funcție de gara de plecare din Bruxelles, este de aproximativ 2 ore. La întoarcere există un tren la fiecare oră din Ypres spre Gent, la și 16 minute.  Prețul biletelui de tren este 17.70 euro, 34.40 dus-întors.

Pentru tinerii sub 26 de ani este ideal abonamentul Go Pass 1, care limitează prețul biletului către orice destinație la 6.60 euro.

Practic, un bilete dus-întors la Ypres v-ar costa doar 13.20 euro, în loc de 34.40.

În cazul în care călătoriți în weekend, așa cum vă recomandăm noi, aveți posibilitatea de a achiționa un bilet de tren dus-intors la prețul biletului dus plus suma fixă de 1.10 euro către orice destinație. Practic, un bilet dus-intos la Ypres ar costa doar 18.80, în loc de 34.40.

În cazul în care ați depășit 65 de ani, puteți achiziționa un bilet de 7.20 euro dus-întors către orice destinație.

Întoarcerea trebuie să fie în aceeași zi, iar călătoria dus trebuie să fie după ora 9 în timpul săptămânii (la orice oră în weekend și in timpul sărbătorilor publice).

Copiii sub 12 ani și familiile cu mai mult de trei membri beneficiază de o reducere de 50%.

CREDIT FOTO: Istvan Deak

Registration

Aici iti poti reseta parola