Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 9 august 378: Romanii au fost înfrânți la Adrianopol
Articole online

9 august 378: Romanii au fost înfrânți la Adrianopol

batalie

9 august 378: Romanii au fost înfrânți la Adrianopol

Potrivit istoricilor latini Ammianus Marcellinus și Paulus Orosius, la 9 august 378, Valens și cea mai mare parte a armatei sale au fost uciși luptând împotriva goților în bătălia de la Adrianopol, lângă Hadrianopolis în Tracia (Adrianopol, Edirne).

După o scurtă ședere care a avut ca scop întărirea trupelor sale și câștigarea unui punct de sprijin în Tracia, Valens s-a mutat la Adrianopol. De acolo, a mărșăluit împotriva armatei barbare confederate la 9 august 378 în ceea ce avea să fie cunoscută ca Bătălia de la Adrianopol. Deși s-au încercat negocieri, acestea au eșuat atunci când o unitate romană a ieșit în față și a dus ambele tabere în luptă. Romanii au rezistat la început, dar au fost zdrobiți de sosirea surpriză a cavaleriei vizigote, care le-a despicat rândurile.

Aripa sa dreaptă de cavalerie a ajuns în tabăra goților cu ceva timp înainte de sosirea aripii stângi. Era o zi foarte caldă și cavaleria romană a fost angajată fără sprijin strategic, irosindu-și eforturile în timp ce suferea în căldură.

Între timp, Fritigern a trimis încă o dată un emisar al păcii în manipularea sa continuă a situației. Întârzierea rezultată a făcut ca romanii prezenți pe câmp să înceapă să cedeze în fața căldurii.

Încoronat în 364 d.Hr., împăratul Valens a inițiat războiul împotriva vizigoților semicivilizați în 364 și până în 369 i-a învins. Vizigoții sub conducerea lui Fritigern au primit permisiunea de a se stabili la sud de Dunăre în Imperiul Roman, dar, supuși unor măsuri opresive din partea oficialilor romani, s-au revoltat în curând. În 378, Valens a trimis o armată romană împotriva lui Fritigern, iar la 16 kilometri de Adrianopol romanii au dat peste barbarii masați. Cum cavaleria vizigotă era plecată într-o misiune de căutare a hranei, Valens a ordonat un atac în grabă la 9 august. Inițial, romanii i-au respins pe barbari, dar apoi cavaleria vizigotă s-a întors brusc, punându-i pe romani pe fugă și forțându-i să se retragă. Călăreții au coborât apoi și au măcelărit infanteria romană care fugea. Circa 20.000 din 30.000 de oameni au fost uciși, inclusiv împăratul Valens.

Victoria decisivă a vizigoților în Bătălia de la Adrianopol a lăsat Imperiul Roman de Răsărit aproape fără apărare și a stabilit supremația cavaleriei asupra infanteriei, care avea să dureze mileniul următor. Împăratul Valens a fost succedat de Teodosie cel Mare, care s-a luptat să respingă hoardele de barbari vizigoți care jefuiau Peninsula Balcanică.

Registration

Aici iti poti reseta parola