Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Verii din Primul Război Mondial: Conflictul sângeros dintre puterile europene înrudite
Articole online

Verii din Primul Război Mondial: Conflictul sângeros dintre puterile europene înrudite

Verii din Primul Război Mondial: Conflictul sângeros dintre puterile europene înrudite

Fotografie cu țarul Nicolae al II-lea (stânga) și vărul său, regele George al V-lea (dreapta), în uniforme germane la Berlin (1913)

Fotografie cu țarul Nicolae al II-lea (stânga) și vărul său, regele George al V-lea (dreapta), în uniforme germane la Berlin (1913)

Cum a devenit Regina Victoria „bunica Europei”?

Mai exact, suveranii Angliei, Germaniei și Rusiei erau verișori. George al V-lea (rege al Regatului Unit), Wilhelm al II-lea (împăratul Germaniei) și Nicolae al II-lea (țarul Rusiei) erau fie nepoți, fie strănepoți ai reginei Victoria a Regatului Unit.

Regina Victoria a dat naștere la nouă copii care s-au căsătorit în familii regale și nobile de pe întreg continentul european, ceea ce i-a adus Victoriei supranumele de „bunica Europei”.

Fiind cel mai mare copil al reginei Victoria, s-a căsătorit cu Frederic al III-lea (împărat german) în 1858 la Capela Regală a Palatului St. James din Londra. Victoria și Frederick au dat naștere la opt copii. Primul a fost Wilhelm, care a devenit împărat german în 1888.

Edward a fost al doilea copil al reginei Victoria. El a devenit rege al Regatului Unit în 1901. Edward și soția sa, Alexandra a Danemarcei, au avut șase copii (ultimul, Alexander John, a murit la doar 24 de ore după ce s-a născut). Cel de-al doilea copil al lor, George, a devenit rege al Regatului Unit în 1910.

Alice a fost al treilea copil al reginei Victoria. Ea s-a căsătorit cu Ludovic al IV-lea (Mare Duce de Hesse) în 1862. Alice și Louis au dat naștere la șapte copii. Penultimul lor copil, Alexandra, s-a căsătorit cu Nicolae al II-lea (Împărat al întregii Rusii). Cu toate acestea, Nicolae al II-lea și George al V-lea erau verișori și pentru că mamele lor – Maria Feodorovna și, respectiv, Alexandra a Danemarcei – erau surori.

”Dacă bunica lor ar mai fi fost în viață, nu le-ar fi permis niciodată să înceapă un astfel de război”

La începutul Primului Război Mondial, George al V-lea conducea Regatul Unit, Wilhelm al II-lea conducea Germania, iar Nicolae al II-lea conducea Rusia. În timp ce Regatul Unit și Rusia făceau parte din Antanta, Germania era principalul stat în Puterile Centrale. Se spune că Wilhelm al II-lea ar fi afirmat că, dacă bunica lor ar mai fi fost în viață, nu le-ar fi permis niciodată să înceapă un astfel de război.

Cu toate acestea, în august 1914, Germania a declarat război Rusiei și Franței. Marea Britanie a intervenit, declarând război Germaniei. Dintr-o dată, întreaga Europă a fost implicată în cel mai distructiv război pe care lumea l-a cunoscut vreodată. În ceea ce îi privește pe suverani, în timp ce George al V-lea, cât și Wilhelm al II-lea au supraviețuit războiului, Nicolae al II-lea nu a făcut-o. Împreună cu familia sa, ultimul țar a fost întemnițat de guvernul revoluționar rus, exilat în Siberia și executat la 16-17 iulie 1918.

Trupurile Romanovilor au fost descoperite în 1979 în apropiere de Sverdlovsk. Cu toate acestea, ele au fost identificate oficial abia în 1998, atunci când rămășițele împăratului și ale familiei sale au fost înmormântate la Catedrala Sfântul Petru și Pavel din Sankt Petersburg, unde familia regală britanică a fost reprezentată la funeralii de prințul Michael de Kent.

Regina Victoria suferea de hemofilie și a transmis mutația – în special prin intermediul fiicelor sale, Prințesa Alice și Prințesa Beatrice – la diferite case regale de pe continentul european, inclusiv la familiile regale din Spania, Germania și Rusia. Fiul cel mai tânăr al Victoriei, Prințul Leopold, a suferit și el de această boală, care a dus la moartea sa, la doar 30 de ani.

Unele dintre nepoatele reginei Victoria au devenit suverane în Grecia, Norvegia și România în timpul Primului Război Mondial. Chiar și astăzi, aproape toți suveranii europeni sunt urmașii reginei Victoria, și anume Felipe al VI-lea (Spania), Margrethe a II-a (Danemarca), Harald al V-lea (Norvegia), Carl al XVI-lea Gustaf (Suedia) și – evident regretata Elisabeta a II-a (Regatul Unit). Cu toate acestea, unele case regale europene nu s-au asociat niciodată cu cea britanică, un exemplu ar fi Casa italiană de Savoia.

Registration

Aici iti poti reseta parola