Varianta supranaturală a prăbușirii elicopterului militar israelian la Fundata

 

Imediat după accident, în România, s-a deplasat o delegaţie de aproximativ 90 de persoane formată din reprezentanţi ai Forţelor Aeriene Israeliene, rabini, medici, inclusiv echipe canine specializate în operaţiuni de căutare şi salvare pentru a sprijini operaţiunile dedicate după producerea accidentului.

Unii dintre noi spun că au văzut destul de clar o mâna imensă, ceva fantomatic că un abur, cum a apucat elicopterul și efectiv a dat cu el de pământ.

Habar nu avem cât a durat totul, minute sau secunde nu putem să ne dăm seama, dar am văzut elicopterul la pământ și din el se scurgea ceva ca un metal în stare lichefiată și trupurile erau carbonizate, unele dintre ele făcute cenușă.

În haosul creat ofițerii superiori au început să urle și să amenințe că cine se ridică de jos este împușcat fără somație.

Unii dintre noi au leșinat, alții au început să vomeze foarte puternic, o atmosfera generală de haos și panică. Ne-am apropiat cu atenție de elicopter și tot ce fusese înăuntru se transformase într-o masă lichidă de metal…”.

„Ulterior am aflat că soldații au fost puși să mute rămășițele elicopterului la o distanță de zece kilometri pentru a nu coincide cu zona unde se prăbușiseră alte elicoptere cu mai mulți ani în urmă!”, mai spunea generalul.

Varianta oficială

Aparatul de zbor a pierdut legătura prin sistemele radio cu centrul de control la ora 15.20, moment în care au fost declanşate imediat operaţiunile de căutare şi salvare cu două elicoptere de salvare israeliene şi unul român de evacuare medicală, conform Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Echipaje de salvamontişti şi jandarmi montani din Dâmboviţa, Prahova şi Braşov au împânzit zona muntoasă pentru desfăşurarea căutărilor.

În jurul orei 17.45, echipele de căutare şi salvare au localizat din aer, în zona Fundata-Zărneşti, judeţul Braşov, epava elicopterului israelian. Pilotul Ioan Apăvăloaie, trimis în zonă în misiune de recunoaştere, a declarat că elicopterul s-ar fi izbit frontal de masivul Bucegi şi „nu a mai rămas nimic, doar un motor şi încă mai fumegau resturile”.

Aproape de ora 20.00, în zona epavei elicopterului au ajuns primii salvatori.

Cu doar o săptămână înainte, un alt elicopter Sikorsky CH-53, implicat în acelaşi exerciţiu ”Blue Sky 2010”, a aterizat de urgenţă în zona localităţii Priboiu, judeţul Dâmboviţa.

Potrivit MApN, exerciţiul se desfăşura la aerodromul Boboc, în perioada 18-29 iulie 2020, şi viza operaţiuni de antrenament în zbor la joasă altitudine, căutare-salvare şi evacuare medicală.

Elicopterele de tip Sikorsky CH-53 aparţineau unităţii Dorsei Laila (Prădătorii de Noapte) a Forţelor Aeriene Israeliene.

Concluzia israelienilor

Exerciţiul aerian româno-israelian oferea posibilitatea familiarizării militarilor Forţelor Aeriene Israeliene cu desfăşurarea unei misiuni pe distanţă mare, ceea ce suprafaţa statului Israel nu permite, precum şi navigarea într-un mediu muntos nefamiliar, indica publicaţia Haaretz.