Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Armata americană a creat o iluzie de succes în Afganistan! Cum a eșuat SUA să gestioneze țara devastată de război
Articole online

Armata americană a creat o iluzie de succes în Afganistan! Cum a eșuat SUA să gestioneze țara devastată de război

Afganistan

Armata americană a creat o iluzie de succes în Afganistan! Cum a eșuat SUA să gestioneze țara devastată de război

Inspectorul general special pentru reconstrucția Afganistanului (SIGAR), o agenție de supraveghere a guvernului SUA, a publicat săptămâna aceasta un raport care detaliază modul în care forțele de securitate afgane s-au prăbușit până la retragerea armatei americane din țară în 2021 și preluarea ulterioară a puterii de către talibani, potrivit informațiilor Insider

În raportul său, SIGAR a declarat că prăbușirea forțelor naționale de securitate din Afganistan – cunoscute și sub numele de Forțele Naționale Afgane de Apărare și Securitate (ANDSF) – a fost o chestiune care a durat mult timp și a început cu mult înainte ca talibanii să atace fulgerător țara în vara anului 2021. În ciuda a două decenii și a 90 de miliarde de dolari în sprijin internațional, SUA și partenerii săi și guvernul afgan au eșuat în cele din urmă să construiască o ANDSF „independentă și autosuficientă”, a constatat raportul.

Printre numeroasele motive pentru acest lucru, a constatat SIGAR, se numără faptul că SUA nu au avut capacitățile – cum ar fi organizarea, politica și resursele – pentru a dezvolta efectiv armata unei alte țări. De exemplu, instructorii și consilierii americani erau adesea lipsiți de experiență și erau trimiși pentru perioade scurte de timp, iar SUA aveau parametri defectuoși de evaluare a performanței ANDSF.

„Reflectând o dorință continuă de a ieși din Afganistan, armata SUA a lucrat pentru a crea aparența unui succes prin îndeplinirea sarcinilor pentru care trebuia să antreneze armata afgană: aprovizionare, logistică, evacuare, informații, întreținere și activități de achiziții”, se arată în raport.

Aceasta nu a fost singura problemă pe care SIGAR a constatat-o în ceea ce privește abordarea SUA în ceea ce privește construirea ANDSF

Washingtonului i-a lipsit voința politică și efortul de a dezvolta efectiv o forță de securitate afgană într-o „țară devastată de război și sărăcită”, ceea ce reprezintă o sarcină monumentală. Din acest motiv, ANDSF nu a putut lucra independent și s-a confruntat cu obiective nerealiste pentru dezvoltarea sa. „Eventualul colaps al ANDSF era previzibil”, se arată în raport.

SIGAR a remarcat că un alt factor care a contribuit la acest lucru a fost acordul de pace din februarie 2020 dintre SUA și talibani, care a creat un sentiment de abandon și a semnalat sfârșitul eventual al ANDSF. În plus, raportul a aruncat vina pe guvernul afgan, despre care a spus că era plin de corupție care s-a infiltrat în armată.

„Moralul scăzut al trupelor, lucru pe care armata americană nu l-a luat în considerare, a fost unul dintre principalii factori care au contribuit la prăbușirea ANDSF”, se arată în raport. „Cu toate acestea, nimic nu a afectat mai mult moralul decât realizarea, în februarie 2021, a faptului că forțele militare americane plecau”.

Talibanii au continuat să orchestreze o campanie fulgerătoare în Afganistan, care a dus la preluarea puterii de către gruparea militantă în august 2021 – marcând a doua sa dominare a țării. Retragerea haotică și dezordonată a forțelor americane și ale NATO în acea lună – care s-a soldat cu zeci de morți – a stârnit critici intense la adresa acțiunii SUA.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola