Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Naziștii s-au întors în Valea Morții ca să-și acopere Crima Pomeraniană
Articole online

Naziștii s-au întors în Valea Morții ca să-și acopere Crima Pomeraniană

Mormântul comun, umplut cu rămășițele a aproximativ 500 de indivizi, este legat de îngrozitoarea „infracțiune pomeraniană” care a avut loc în provincia Pomerania dinainte de război, când nemții au ocupat țara în 1939.

Naziștii au ucis până la 35.000 de oameni în Pomerania la începutul războiului și s-au întors în 1945 pentru a ucide și mai mulți oameni, precum și pentru a ascunde dovezi ale masacrelor anterioare prin exhumarea și arderea cadavrelor victimelor.

În ciuda acestei acoperiri elaborate, arheologii au găsit acum dovezi abundente despe unul dintre aceste morminte commune, după examinarea arhivelor, intervievarea localnicilor și efectuarea unor ample anchete arheologice, au spus cercetătorii.

Crima pomeraniană din 1939 a fost prima atrocitate pe scară largă a celui de-Al doilea Război Mondial în Polonia.

Aceasta include 12.000 de oameni care au fost uciși în pădurile din jurul satului Piaśnica și 7.000 de oameni care au fost îngropați în pădurile din apropierea satului Szpęgawsk în 1939.

Unii istorici spun că masacrele au fost un preludiu al atrocităților naziste ulterioare comise în timpul Holocaustului.

Valea Morții

Atât de mulți oameni au fost uciși în 1939 și 1945 într-o zonă din Pomerania, lângă periferia orașului Chojnice, încât a devenit cunoscută pe plan local ca Valea Morții.

Un martor, care a depus mărturie după război, și-a amintit că a văzut că „o coloană de aproximativ 600 de prizonieri polonezi din Bydgoszcz, Toruń, Grudziad̨z și satele vecine, sub escortă Gestapo, a fost dusă în Valea Mortii în a doua jumătate a lunii ianuarie 1945”, au scris cercetătorii în studiu.

„Au fost executați acolo, iar martorul a speculat că trupurile victimelor au fost arse pentru a acoperi probele”.

După război, în 1945, exhumările din acel loc din Valea Mortii au scos la iveală rămășițele a 168 de persoane.

„Se știa că nu toate mormintele comune din 1939 au fost găsite și exhumate și nici mormântul celor uciși în 1945 nu a fost exhumat”, a declarat autorul principal al studiului, Dawid Kobiałka, arheolog și antropolog cultural la Academia de Științe din Polonia.

Investigația

Pentru a investiga, Kobiałka și colegii săi au folosit tehnici neinvazive pentru a studia zona, inclusiv cu lidar, care folosește lasere de la o aeronavă care zboară deasupra locului pentru a cartografia topografia solului.

Lidar a dezvăluit tranșee pe care armata poloneză le sapase în 1939 în așteptarea unui război cu cel de-al treilea Reich.

Dar doar câteva luni mai târziu, naziștii au folosit acele tranșee pentru a ascunde cadavrele victimelor lor, au spus cercetătorii.

„Execuțiile au avut loc la tranșee”, au scris ei în studiu.

„Victimele au căzut în tranșee sau trupurile lor au fost aruncate acolo de către făptași. Mai târziu, tranșeele au fost umplute cu pământ”.

Pe locul tranșeului, echipa a efectuat sondaje cu radar de penetrare a solului, analize ale câmpului electromagnetic și rezistivitate electrică și a găsit multe anomalii ascunse în subteran.

Sondajele cu detectoare de metale au scos la iveală și multe artefacte, ceea ce i-a determinat pe cercetători să excaveze opt dintre tranșee.

De atunci, au găsit mai mult de 4.250 de artefacte, multe din 1939 și 1945, care includeau gloanțe, carcase de coajă și lemn carbonizat, care probabil a fost folosit pentru arderea corpurilor.

Echipa a găsit, de asemenea, oase și bijuterii arse, inclusiv o verighetă de aur, sugerând că victimele nu au fost jefuite când au fost ucise.

Cercetătorii l-au identificat pe proprietarul inelului ca pe Irena Szydłowska, un curier din Armata poloneză.

„Familia ei a fost informată despre descoperire, iar planul este de a le returna inelul”, a spus Kobiałka.

Cercetările au dezvăluit că unii dintre prizonierii uciși făceau parte din rezistența poloneză.

„O serie de analize specializate ale descoperirilor are loc chiar acum”, a spus Kobiałka.

„Se crede că în curând vor fi identificate mai multe victime ucise în Valea Mortii, iar familiile lor vor fi informate despre ce s-a întâmplat cu adevărat celor dragi”.

Echipa speră, de asemenea, să identifice unele dintre victime cu analize ADN.

După ce cercetătorii au terminat examinarea sitului, „rămășițele vor fi reîngropate în Valea Morții, iar site-ul va deveni un cimitir oficial de război”, au scris în studiu.

Studiul a fost publicat online miercuri, 18 august 2021, în revista Antiquity.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola