Distrugătorul american urmează să fie lansat în primele sale misiuni, după succesul din timpul testărilor recente
Pe data de 14 aprilie în Oceanul Pacific au avut loc ultimele teste ale distrugătoarelor din clasa USS Zumwalt, care au efectuat în premieră lansări de rachete asupra unor ținte reale, după cum anunță businessinsider.
În timpul testelor, USS Zumwalt a lansat rachete de tip RIM-162D Evolved Sea Sparrow Missile Block 1 (ESSM) și Standard Missile 2 (SM-2).
Căpitanul american Amy Mclnnis, comandantul USS Zumwalt, a subliniat că lansările demonstrează capacitatea de luptă a distrugătorului și a anunțat noi teste ale sistemelor de armament.
Astfel, Marina SUA se poate lăuda cu cel mai mare și modern distrugător construit vreodată, având o lungime de aproape 190 de metri și o greutate de 15.000 de tone. Costul total al proiectului se ridică la 4.4 miliarde de dolari, USS Zumwalt fiind nava principală dintre cele trei distrugătoare din clasa care îi poartă numele.
SUA dețin deja două distrugătoare stealth din clasa Zumwalt. Este vorba despre USS Zumwalt și USS Michael Monsoor.
Cu o tehnologie stealth, senzori avansați și un nou sistem de propulsie, aceste distrugătoare pot opera drone și elicoptere și vor fi integrate în programul hipersonic al Statelor Unite ale Americii.
Mult mai greu de detectat pe radar decât precedentele distrugătoare americane
Mai mult decât atât, tehnologia extrem de avansată a distrugătorului transformă semnătura lor radar în echivalentul unei mici bărci de pescuit, datorită unghiurilor ascuțite și suprafeței netede.
Deși capacitate completă hipersonică a SUA se estimează că va fi atinsă în aproximativ patru ani, întâi fiind versiunea de lansare terestră a rachetelor hipersonice estimată unde în jurul anului 2023, integrarea sistemelor pe navele din clasa Zumwalt e dorită a fi finalizată până în 2025.
Un oficial american din cadrul Marinei a declarat celor de la U.S. Naval Institute că există suficient spațiu pentru a instala pe aceste distrugătoare două tuburi de lansare a rachetelor hipersonice fără a îndepărta suporturile tunurilor de pe distrugător.
De precizat că distrugătoarele dispun de două tunuri de ultimă generație de 155 mm.
În urmă cu o lună, SUA au admis testarea cu succes, în martie, a unei rachete hipersonice numite „Armă Conceptuală Hipersonică” (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept /HAWC), lansată cu ajutorul unui bombardier strategic B-52, în largul coastei de vest a SUA.
Racheta testată în martie a zburat aproape 500 de kilometri, la o altitudine de circa 20.000 de metri. Americanii au ținut secret acest anunț pentru a nu escalada tensiunile cu Rusia, în contextul războiului din Ucraina.