Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > URSS își otrăvea disidenții ca Putin: Partidul a ordonat lichidarea dumneavoastră! Incredibila viață a KGB-istului Khokhlov
Articole online

URSS își otrăvea disidenții ca Putin: Partidul a ordonat lichidarea dumneavoastră! Incredibila viață a KGB-istului Khokhlov

Yelena fusese contactată anterior de agenți sovietici, dar nu voia să ajute la nici un complot care ar putea pune în pericol familia ei.

Pentru a o convinge, Khokhlov a recurs la șantaj. El i-a reamintit că soțul ei lucra pentru NKVD și că aceste informații ar putea fi transmise cu ușurință către Gestapo dacă nu ar coopera.

„Nu va fi nimeni căruia să-i fie milă de tine și nu va fi nici un loc unde să fugi”, i-a spus Khokhlov.

Șantajul a funcționat. În noaptea de 23 septembrie, o explozie a distrus dormitorul lui Kube, ucigându-l pe general în timp ce dormea.

Yelena, care a plantat bomba sub patul său, a scăpat peste liniile sovietice și a fost decorată ca un erou al Uniunii Sovietice. Khokhlov, la rândul său, a primit Medalia Patriei, clasa I.

Deziluzia lui Khokhlov

În ultimii doi ani de război, Khokhlov s-a luptat cu partizanii din Bielorusia. În mod ironic, pe măsură ce ai lui câștigau războiul, Khokhlov a avut primele sale îndoieli.

Când Armata Roșie a luat cu asalt estul Prusiei și Polonia, în vara anului 1944, s-a minunat de casele bine făcute, de obiectele de lux și de nivelul înalt de viață de care se bucurase inamicul.

Pentru un om crescut să creadă că viața în Uniunea Sovietică era de neegalat, experiența a fost o revelație. A existat o mare prăpastie între retorica sovietică și adevăr.

Deși Khokhlov credea că sfârșitul războiului îi va permite să se întoarcă la obiectivul său inițial de a face film, el a fost rapid dezamăgit de realitate.

Generalul Pavel Sudoplatov, șeful departamentului NKVD Administrații pentru sarcini speciale, avea alte planuri pentru el. Departamentul lui Sudoplatov fusese responsabil pentru diferite acte de sabotaj și asasinate, inclusiv pentru uciderea lui Leon Trotki, în Mexic.

Generalul l-a plasat pe Khokhlov în România sub o identitate falsă, pregătit la un moment dat pentru orice misiune.

În România

Khokhlov a văzut în mod direct mizeria vieții adusă de sovietici în Romînia. Până în acel moment, nu văzuse niciodată latura urâtă a vieții comuniste.

Până în septembrie 1949, văzuse destul. El a depus o cerere oficială la Moscova pentru a fi eliberat de atribuțiile sale și de orice altă activitate de spion.

În Rusia stalinistă, un astfel de act l-ar fi putut costa viața, dar Sudoplatov nu era genul de om care să folosească o tactică atât de clară și evidentă.

În schimb, el l-a adus pe Khokhlov la Moscova și i-a acordat câteva luni de concediu pentru a-și vizita mama și sora (tatăl și tatăl vitreg au fost uciși în război) și să se gândească la opțiunile sale.

 În acea perioadă, Khokhlov s-a întâlnit cu o cunoștință din școală, Yana Timashkevich, și a început o relație care a dus la căsătoria lor.

În Berlinul de Est

În 1952, Khokhlov a fost trimis în Germania de Est și repartizat într-un birou din Karlhorst, o suburbie a Berlinului de Est. De la răsăritul soarelui până la apus, a rămas blocat la birou, sortând rapoartele agenților din Germania de Est și de Vest.

A fost o sarcină lungă, plictisitoare, agravată de faptul că soției și fiului său nou-născut nu li sa permis să fie cu el.

În acest timp, Khokhlov a dat peste un dosar privind o organizație disidentă numită Alianța Națională a Solidaristilor Rusi sau NTS.

Organizată inițial de emigranții albi ruși care fugiseră după războiul civil rus, SNT a susținut înlocuirea sistemului sovietic cu un sistem bazat pe o filosofie a responsabilității sociale colective creștine sau „Solidarism”.

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola