Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Urme antice de pași descoperite pe o plajă din Marea Britanie
Articole online

Urme antice de pași descoperite pe o plajă din Marea Britanie

urme

Urme antice de pași descoperite pe o plajă din Marea Britanie

Urmele arată că, pe măsură ce nivelul global al mării a crescut rapid după ultima eră glaciară, în urmă cu aproximativ 9.000-6.000 de ani, oamenii făceau parte din ecosistemele bogate, alături de animale precum cerbul roșu, căprioară, mistreț și castor, precum și de prădătorii lup și linx.

Noua lor cercetare, publicată în revista Nature Ecology and Evolution, include un nou program de datare cu radiocarbon care arată că straturile de amprente cele mai bogate în specii de la Formby Point sunt mult mai vechi decât se credea până acum. Paturile înregistrează o perioadă-cheie în istoria naturală a Marii Britanii, din mezolitic până în epoca medievală (acum 9000 până la 1000 de ani).

În societățile bazate pe agricultură care au urmat, amprentele umane domină în perioada neolitică și în paturile de amprente ulterioare, alături de o scădere izbitoare a bogăției de specii de mamifere mari.

Cercetătorii arată că zona din apropierea țărmului modern a fost un centru de activitate umană și animală în primele câteva mii de ani după ultima perioadă glaciară. Peisajele de coastă din mezoliticul european erau ecosisteme bogate, pline de animale mari. Acesta a fost un punct fierbinte al biodiversității, cu mari pășunători și prădători.

Declinul observat la mamiferele mari în înregistrările amprentelor ar putea fi rezultatul mai multor factori, inclusiv reducerea habitatului ca urmare a creșterii nivelului mării și a dezvoltării economiilor agricole, precum și a presiunilor de vânătoare exercitate de o populație umană în creștere. Această nouă înregistrare ridică întrebări importante cu privire la înregistrările arheologice și fosile convenționale.

Dr. Alison Burns, de la Universitatea din Manchester, a declarat: „Paturile de amprente de la Formby formează una dintre cele mai mari concentrații cunoscute de urme de vertebrate preistorice din lume. În peisajele din jurul bazinului Mării Irlandei nu există înregistrări fosile bine datate pentru această perioadă. Este pentru prima dată când o astfel de istorie a faunei și un astfel de ecosistem au fost reconstituite doar pe baza urmelor de pași”.

Registration

Aici iti poti reseta parola