A fost unul dintre cei mai de seamă artiști ai epocii. Capodopera sa este Piața Sfântului Petru din Roma, delimitată de o colonadă gigantică formată din 284 de coloane, desfășurate pe patru rânduri, cu 140 de statui.
Soluția găsită de el uimește și astăzi: cele două brațe ale colonadei strâng la pieptul Bisericii Catolice, reprezentată de catedrală, credincioșii aflați în piață.
Arhitectul, sculptorul şi pictorul Gian Lorenzo Bernini s-a născut 7 decembrie 1598, la Napoli, ca fiu al unui sculptor.
Venit la Roma, împreună cu tatăl său, va face carieră strălucită, în slujba mai multor suverani pontifi. Papa Grigore Al XV-lea îi acordă titlul de Cavaler, Papa Urban al VIII-lea îl numeşte şef al construcţiei Bisericii San Piedro din Roma şi Directorul tuturor lucrărilor publice pentru înfrumuseţarea oraşului.
Renumele său european este atât de mare, încât Ludovic al XIII-lea îi oferă, în 1644, o pensie anuală pentru a lucra la Paris, dar o respinge şi abia în 1665 vine în Franţa, în timpul lui Ludovic al XIV-lea.
Dintre lucrările sale fac parte: Capela cardinalului Cornaro în Biserica Santa Maria della Vittoria, Palatul prinţului Lodovisi la Monte Citorio (Roma), Catedrala din Castel Gandolfo, Galeria şi faţada spre mare a Castelului Gandolfo, Palatul Chigi – Albano, Capela Giri – Savona, Restaurare la Palazzo delle Cancelaria – Roma. Piaţa Sf. Petru din Vatican a fost creată de Gian Lorenzo Bernini în 1600.
Printre cele mai căutate fântâni se numără şi fântâna din secolul al XVII-lea din Piazza Navona a lui Gian Lorenzo Bernini
Ca sculptor, Bernini poate fi încadrat barocului prin compozițiile sale ce redau mișcarea și prin preferința pentru policromie.
Astfel, monumentul funerar al papei Alexandru al VII-lea combină marmura roșie, verde și albă, în care Bernini a sculptat figuri reale și alegorice, cu bronzul aurit.