Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin amenință că va folosi arme nucleare în timp ce își intensifică invazia în Ucraina: „Nu este o cacealma”
Articole online

Putin amenință că va folosi arme nucleare în timp ce își intensifică invazia în Ucraina: „Nu este o cacealma”

putin

Putin amenință că va folosi arme nucleare în timp ce își intensifică invazia în Ucraina: „Nu este o cacealma”

Putin a acuzat Occidentul de „șantaj nuclear”, afirmând că națiunile occidentale au încurajat Ucraina să bombardeze centrala nucleară Zaporojie, controlată de Rusia, din Ucraina. Ucraina a declarat că Rusia este responsabilă pentru bombardamentul de la Zaporojie. 

De asemenea, a spus că oficiali din țările NATO au vorbit „despre posibilitatea și admisibilitatea utilizării armelor de distrugere în masă împotriva Rusiei – arme nucleare”.

Oficialii NATO nu au amenințat Rusia cu arme nucleare. Cu toate acestea, Putin a oferit un scenariu în care ar lansa un atac nuclear.

„Celor care își permit să facă astfel de afirmații despre Rusia, aș dori să vă reamintesc că și țara noastră dispune de diverse mijloace de distrugere, iar pentru unele componente mai moderne decât cele ale țărilor NATO”, a spus el.

„Iar dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, vom folosi cu siguranță toate mijloacele de care dispunem pentru a proteja Rusia și poporul nostru. Aceasta nu este o glumă”.

Referirea lui Putin la „integritatea teritorială” a venit în paralel cu eforturile Kremlinului de a organiza referendumuri pentru a anexa în mod oficial părțile din Ucraina pe care armata sa le-a capturat.

Acest proces – pe care oficialii occidentali l-au denunțat ca fiind ilegitim – i-ar putea oferi lui Putin un pretext pentru a pretinde o definiție mai extinsă a teritoriului „rusesc”, incluzând aceste părți ale Ucrainei.

După cum au relatat John Haltiwanger, Jake Epstein și Dhany Osman de la Insider, discursul lui Putin a reprezentat o amplă intensificare a efortului de război al Rusiei, după săptămâni de eșecuri în care Ucraina a recuperat în mod neașteptat vaste porțiuni de teritoriu.

Unele personalități publice rusești au amenințat în repetate rânduri cu atacuri nucleare pe măsură ce conflictul din Ucraina a continuat. Putin însuși a evocat perspectiva unei escaladări nucleare în prima zi a invaziei din Ucraina, în februarie.

Dar mai mulți experți au declarat anterior pentru Insider că este puțin probabil ca Rusia să folosească arme nucleare, chiar dacă ar fi făcut această amenințare.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola