Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ungaria a declarat că nu va sprijini deciziile NATO care ar putea duce la conflict cu Rusia
Articole online

Ungaria a declarat că nu va sprijini deciziile NATO care ar putea duce la conflict cu Rusia

ungaria

Invitaţia ministrului ucrainean la reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO încalcă unitatea.

Ungaria a declarat că nu va sprijini deciziile NATO care ar putea duce la conflict cu Rusia

Guvernul ungar nu va contribui la nicio decizie de integrare în cadrul NATO cu privire la Ucraina până când nu vor fi restituite toate drepturile maghiarilor din Transcarpatia de care au beneficiat până în 2015, a precizat marţi, la Bruxelles, ministrul ungar de externe Péter Szijjártó. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, şeful diplomaţiei ungare a subliniat la o conferinţă de presă susţinută după reuniunea Comisiei NATO-Ucraina că după şase ani a avut loc o consultare în acest format, deoarece s-a exercitat o presiune atât de mare asupra secretarului general al alianţei, încât a fost nevoit să convoace şedinţa, în ciuda poziţiei ungare neschimbate.

„Credem că acest lucru a încălcat grav abordarea generală și regulile NATO privind luarea deciziilor unitare și unanime, dar bineînțeles am luat act de această decizie”, a afirmat Péter Szijjártó, care a menţionat: La reuniune au vorbit despre respectarea drepturilor minorităților naționale şi secretarul general și miniștrii de externe din Grecia, Croația, Canada și Turcia.

Ministrul ungar de externe a amintit că drepturile maghiarilor din Transcarpatia sunt ştirbite sistematic în Ucraina din 2015, iar cel mai recent exemplu în acest sens este faptul că în acest an, din luna septembrie funcţionarea şcolilor minoritare va deveni imposibilă, în pofida faptului că în Ungaria, în 1.300 de instituţii de învăţământ învaţă azi elevi ucraineni refugiaţi. Astfel, funcționarea a 99 de școli primare și gimnaziale maghiare trebuie să înceteze în această formă, ba mai mult, de la universităţi a fost luat chiar și dreptul de a alege limba de predare, ceea ce afectează două universități cu predare în limbă maghiară.

„Am spus clar că până când comunitatea națională maghiară din Ucraina, maghiarii din Transcarpatia, nu vor primi înapoi drepturile pe care le aveau înainte de 2015, nu vom susține nicio decizie de integrare în ceea ce privește Ucraina”.

Poziția maghiară în privința războiului cu Rusia

Ungaria nu va sprijini nicio decizie NATO, inclusiv la summitul Alianței din iulie, de la Vilnius, care ar putea duce la un conflict direct cu Rusia, a declarat, miercuri, ministrul ungar de externe și al relațiilor politice externe, Peter Szijjártó, care a participat la reuniunea miniştrilor de externe din țările NATO de la Bruxelles.

„Considerăm că decizia anterioară conform căreia NATO nu este implicată în războiul din Ucraina este fundamentală. Trebuie să respectăm această decizie și să facem tot posibilul pentru a preveni un conflict direct între NATO și Rusia” – a declarat Szijjártó la o întâlnire cu jurnaliştii în capitala Belgiei. „Orice lucru care depășește acest cadru și amenință să provoace un conflict cu Rusia, făcând NATO un participant la război (în Ucraina), este inacceptabil pentru noi. Prin urmare, vom analiza fiecare propunere de la summitul de la Vilnius din acest punct de vedere, pentru a vedea dacă NATO își respectă decizia anterioară” – a subliniat șeful diplomaţiei ungare, ale cărui declaraţii au fost publicate pe pagina sa de Facebook.

Registration

Aici iti poti reseta parola