Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un veteran de război american s-a reunit cu italienii pe care trebuia să-i ucidă
Articole online

Un veteran de război american s-a reunit cu italienii pe care trebuia să-i ucidă

Ajutorul unui jurnalist italian

Bruno, Mafalda și Giuliana Naldi, în vârstă de trei până la șase ani, au ieșit zâmbind din ascunzătoarea lor din orașul Monterenzio, moment în care Adler a făcut o fotografie. Cei patru s-au reunit luni pe aeroportul din Bologna, făcând noi fotografii care să le rămână ca amintire.

Fiica lui Adler, Rachelle Donley, a decis anul trecut să încerce să-i găsească pe copii, distribuind poza pe rețelele de socializare, ulterior publicând-o într-un ziar italian local. Matteo Incerti, un jurnalist italian, a ajutat la căutarea acestora, transformând întreaga experiență într-o carte.

Giuliana Naldi, în prezent având 80 de ani, a fost singura care și-a amintit acea întâlnire cu soldatul american. Donley a spus: „Sunt atât de fericită și mândră de el.” Nepoata lui Giuliana Naldi, în vârstă de 30 de ani, Roberta Fontana, a apreciat acel moment în care Martin nu a tras.

Amintiri din război

Martin Adler, care are origine evreiască maghiară, se luptase cu nemții când se retrăgeau prin nordul Italiei, spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. A ajuns la Bologna pentru a-ți finanța călătoria spre Miami, purtând un tricou pe care scria  „Martin’s Bambini, Forever Kids Tour!” „Mama lor a fost un adevărat erou”, a spus Adler. „Îți poți imagina?! Să stai în fața unei arme și să țipi „Copii! Nu!. Sunt atât de fericit, încât îmi vine să plâng”.

Turneul italian al lui Adler va avea loc și în alte locații prin care a trecut în timp ce se afla în război. Printre acestea, se numără și un spital din Napoli, unde a fost tratat de diferite răni, Rocca Priora lângă Roma, unde a încercat să-și salveze camarazii și Roma, în care a ajuns pe 3 iunie 1944. „Tatăl meu vrea să-l cunoască pe Papa”, a spus Donley. „Vrea să transmită mesajul său de pace și dragoste”.

Registration

Aici iti poti reseta parola