Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un vast cimitir de movile funerare din Epoca Bronzului a fost dezgropat lângă Stonehenge
Articole online

Un vast cimitir de movile funerare din Epoca Bronzului a fost dezgropat lângă Stonehenge

cimitir

Cimitirul a fost construit în același timp cu cea mai mare parte din Stonehenge.

Un vast cimitir de movile funerare din Epoca Bronzului a fost dezgropat lângă Stonehenge

Arheologii au descoperit un vast cimitir de movile funerare din Epoca Bronzului, despre care se crede că ar avea o vechime de până la 4.400 de ani, înaintea unei dezvoltări imobiliare la mai puțin de 16 kilometri (10 mile) de Stonehenge.

Cimitirul include mai mult de 20 de movile circulare, cunoscute sub numele de tumuli, construite între 2400 și 1500 î.Hr. pe un deal în apropiere de Harnham, la periferia orașului Salisbury, în sud-vestul Angliei.

În afară de proximitatea sitului față de Stonehenge, nu există nicio dovadă că cimitirul ar avea legătură cu celebrul monument. Dar tumulii au fost construiți cam în aceeași perioadă cu unele dintre etapele centrale ale Stonehenge, potrivit unei declarații a Cotswold Archaeology, o firmă privată care a efectuat săpăturile.

Mulți arheologi cred acum că și Stonehenge a fost, de asemenea, în principal un loc de înmormântare, deși este posibil să fi funcționat și ca loc de adunare comunală sau chiar ca un calendar.

Bârlogurile nou descoperite au dimensiuni variate, cel mai mic măsurând aproximativ 10 metri în diametru, iar cel mai mare se întinde pe 50 de metri. Însă majoritatea tumulilor au un diametru cuprins între 20 și 30 de metri.

Bârloguri antice

Bârlogurile din cimitir sunt grupate în „perechi sau grupuri mici de aproximativ șase”, a declarat Alistair Barclay, arheolog la Cotswold Archaeology și managerul post-excavare al sitului, într-un e-mail pentru Live Science.

După ce au ajuns la sit în 2022, arheologii au excavat acum complet cinci tumuli în două zone. Patru dintre tumuli fuseseră identificați anterior, dar al cincilea era necunoscut, posibil din cauză că fusese acoperit de pământ afânat spălat dintr-o zonă mai sus.

Unul dintre tumuli a fost inițial închis de un șanț de formă ovală, care a fost înlocuit în preistorie cu un șanț aproape circular. Acest lucru sugerează că acest tumul ar fi putut fi construit înaintea celorlalte, în timpul perioadei neolitice, care s-a încheiat în jurul anului 2400 î.Hr.; o groapă comună din apropierea centrului său conținea rămășițele scheletice ale unor adulți și copii, se arată în declarație.

Șanțul oval a străpuns, de asemenea, gropi pline de coarne de cerb roșu (Cervus elaphus), care erau foarte apreciate în neolitic pentru fabricarea de unelte, artefacte rituale și obiecte mici, cum ar fi ace și piepteni.

Aceste obiecte vor fi acum verificate pentru a se vedea dacă există semne de rupere sau uzură deliberată care ar putea indica faptul că au fost folosite cândva pentru a face unelte, se arată în declarație.

Înmormântări preistorice

Arheologii au excavat rămășițele altor nouă morminte și trei artefacte din morminte aflate printre tumuli. În unele cazuri, obiectele de mormânt erau vase rotunde din ceramică distinctive pentru băut, indicând că oamenii îngropați acolo făceau parte din „cultura Bell Beaker” din epoca bronzului, care a fost răspândită în Marea Britanie după aproximativ 2450 î.Hr.

Echipa Cotswold Archaeology a găsit, de asemenea, dovezi ale unor ocupații ulterioare în acest sit, inclusiv ceea ce ar putea fi urmele unei zone de cultivare din Epoca Fierului. Acesta este format din peste 240 de gropi. Este posibil ca unele dintre gropi să fi fost folosite pentru a depozita cereale, dar majoritatea au fost folosite pentru a arunca gunoiul – o favoare pentru arheologii care studiază modul în care oamenii trăiau și cultivau pământul în acea perioadă.

Echipa a găsit, de asemenea, dovezi ale unei clădiri în sit, împreună cu alte artefacte din epoca anglo-saxonă (secolele V-XI d.Hr.).

Registration

Aici iti poti reseta parola