Evenimentul Istoric > Articole online > Un sfert de veac de când Corneliu Coposu a cântat la Casa Oamenilor de Știință
Articole online

Un sfert de veac de când Corneliu Coposu a cântat la Casa Oamenilor de Știință

Martor la eveniment, Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu, și-a amintit pe pagina sa de Facebook:

„Astăzi, 6 octombrie 2020, se împlinesc 25 de ani de la un moment deosebit: decernarea Legiunii de Onoare, în grad de ofițer, Seniorului Corneliu Coposu.

Președintele a fost într-o formă de zile mari, discutând, povestind, glumind și… cântând alături de toți cei care i-au fost alături, indiferent că a fost vorba de Ambasada Franței, unde a avut loc solemnitatea decernării legiunii, sau Casa Oamenilor de Știință, unde a avut loc recepția oficială.

M-am bucurat mult să-l văd fericit și mulțumit pentru că jertfa și lupta lui au fost recunoscute de către……..Franța și președintele Jacques Chirac…..în timpul vieții!

Din păcate, România i-a recunoscut valoarea și măreția…..după ce a plecat la Domnul! Sau…..nici măcar atunci?

Dumnezeu Să-l ierte și Să-l odihnească în pace!”.

Napoleon Bonaparte a instituit Legiunea de Onoare pe 19 mai 1802, decoraţie primită de-a lungul timpului de numeroase personalităţii ale lumii. Este vorba de cea mai înaltă distincţie a Franţei.

Napoleon Bonaparte a simţit nevoia să aibă un sistem de decoraţii care să îl înlocuiască pe cel din perioada regalităţii.

Aşa a apărut Legiunea de Onoare, unul dintre cele mai puternice simboluri ale primului imperiu francez, care a fost păstrat şi de republicile franceze care au urmat, scrie rfi.ro.

Legiunea de Onoare are cinci clase: grad de cavaler, de ofiţer, de comandor, grad de mare ofiţer şi de mare cruce.

Medalia are forma unei stele cu 15 raze. Există numeroase elemente care diferă în funcţie de clasa decoraţiei acordate şi este confecţionată din metale preţioase.

Registration

Aici iti poti reseta parola