Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 21 octombrie 1805: Bătălia de la Trafalgar
Articole online

21 octombrie 1805: Bătălia de la Trafalgar

Trafalgar

21 octombrie 1805: Bătălia de la Trafalgar

Pe mare, Lord Nelson și Marina Regală l-au contracarat în mod constant pe Napoleon Bonaparte, care a condus Franța spre preeminența pe continentul european. Ultima și cea mai mare victorie a lui Nelson împotriva francezilor a fost Bătălia de la Trafalgar, care a început după ce Nelson a zărit o forță franco-spaniolă de 33 de nave. Pregătindu-se să atace forța inamică la 21 octombrie, Nelson și-a împărțit cele 27 de nave în două divizii și a transmis un mesaj celebru de pe nava amiral Victory: „Anglia se așteaptă ca fiecare om să își facă datoria”.

În cinci ore de luptă, britanicii au devastat flota inamică, distrugând 19 nave inamice. Nicio navă britanică nu a fost pierdută, dar 1.500 de marinari britanici au fost uciși sau răniți în luptele grele. Bătălia a făcut ravagii maxime în jurul navei Victory, iar un lunetist francez l-a împușcat pe Nelson în umăr și în piept. Amiralul a fost dus jos și a murit cu aproximativ 30 de minute înainte de sfârșitul bătăliei. Ultimele cuvinte ale lui Nelson, după ce a fost informat că victoria era iminentă, au fost:

„Acum sunt mulțumit. Mulțumesc lui Dumnezeu că mi-am făcut datoria”.

Victoria în Bătălia de la Trafalgar a asigurat că Napoleon nu va invada niciodată Marea Britanie. Nelson, aclamat ca salvator al națiunii sale, a avut parte de o înmormântare magnifică în Catedrala St. Paul din Londra. O coloană a fost ridicată în memoria sa în nou numită Trafalgar Square, iar numeroase străzi au fost redenumite în onoarea sa.

Registration

Aici iti poti reseta parola