Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un portavion american și grupul său de atac se îndreaptă spre apele intens disputate din jurul Taiwanului înaintea unei posibile vizite a lui Nancy Pelosi pe insulă
Articole online

Un portavion american și grupul său de atac se îndreaptă spre apele intens disputate din jurul Taiwanului înaintea unei posibile vizite a lui Nancy Pelosi pe insulă

portavion

Un portavion american și grupul său de atac se îndreaptă spre apele intens disputate din jurul Taiwanului înaintea unei posibile vizite a lui Nancy Pelosi pe insulă

Vorbind pentru Insider miercuri seară, purtătorul de cuvânt al marinei americane, Mark Langford, a confirmat că navele se află în mișcare și operează în Marea Chinei de Sud.

Portavionul a plecat din Singapore după ce a efectuat o vizită programată în port la 22 iulie.

Potrivit lui Langford, portavionul „continuă operațiunile normale, programate, ca parte a patrulării sale de rutină în sprijinul unui Indo-Pacific liber și deschis”.

Vestea vine la mai puțin de o zi după ce a apărut un raport despre pregătirile Pentagonului de a o proteja pe președinta Nancy Pelosi cu avioane de luptă și nave în cazul în care aceasta ar vizita Taiwanul.

Pelosi ar urma să călătorească pe insulă în aprilie. Cu toate acestea, călătoria a fost amânată după ce a fost testată pozitiv pentru COVID-19.

Conform Financial Times, Pelosi urmează să viziteze provizoriu insula în august.

Între timp, China a avertizat în această săptămână cu privire la un posibil răspuns militar în cazul în care călătoria lui Pelosi va avea loc.

„Dacă SUA insistă să își urmeze propriul curs, armata chineză nu va sta niciodată cu mâinile în sân și va lua cu siguranță măsuri ferme pentru a contracara orice interferență a unei forțe externe”, a declarat colonelul superior Tan Kefei, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării.

Dacă Pelosi vizitează Taiwanul, ea ar fi cel mai înalt oficial american care vizitează insula de când republicanul Newt Gingrich a făcut această călătorie în 1997

Posibilitatea ca Pelosi să viziteze Taiwanul vine într-un moment tensionat. China a devenit mai agresivă cu Taiwanul, folosind mai multe avioane militare în apropierea insulei.

În general, SUA privește Taiwanul cu „ambiguitate strategică” – nu-i recunosc independența, dar îi furnizează în continuare arme. Șeful CIA, Bill Burns, a comentat, de asemenea, în această lună, că China învață probabil lecții din eșecurile Rusiei în Ucraina și calibrează „cum și când” o potențială invazie a insulei.

Între timp, liderul chinez Xi Jinping a declarat în repetate rânduri că China trebuie să se reunifice cu Taiwanul, pe care îl consideră o provincie separatistă.

În timp ce călătoria lui Pelosi în Taiwan nu a fost confirmată, ea are programate vizite în Japonia, Indonezia și Singapore.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola