Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un pilot rus a fost reținut de civili în Khersonul ocupat. Un consilier municipal ucrainean l-a eliberat – iar acum este acuzat de trădare
Articole online

Un pilot rus a fost reținut de civili în Khersonul ocupat. Un consilier municipal ucrainean l-a eliberat – iar acum este acuzat de trădare

razboi

Un pilot rus a fost reținut de civili în Khersonul ocupat. Un consilier municipal ucrainean l-a eliberat – iar acum este acuzat de trădare

Kherson, un port din sudul țării, a fost primul mare oraș ucrainean cucerit de forțele rusești după invazia din februarie. Capitala regională a fost ținută timp de opt luni până când oficialii ruși au anunțat o retragere în noiembrie.

Illia Karamalikov, consilier municipal, a organizat patrule civile după ce preluarea controlului rusesc a dus la haos, potrivit The New York Times. Pe 15 martie, Karamalikov a primit un telefon care anunța că unul dintre grupurile de patrulare a găsit și reținut un pilot rus care era acoperit de noroi.

„Nimeni nu știa ce să facă”, a declarat Mykhailo Velychko, avocatul lui Karamalikov, pentru Times. „Nu puteau să îl predea forțelor ucrainene – nu existau forțe ucrainene în oraș la acel moment. Și nu exista nici Crucea Roșie. Iar rușii erau peste tot”.

După ce l-a reținut temporar pe pilot într-o cameră din locuința sa, Karamalikov, neștiind ce altceva să facă, a făcut planuri pentru a-l elibera forțelor rusești.

Două luni mai târziu, Karamalikov a fost arestat în timp ce se îndepărta de Kherson și se întorcea în teritoriul controlat de Ucraina, potrivit CNN. În rechizitoriu se spune că acesta a întreprins „acțiuni menite să aducă atingere suveranității, integrității teritoriale și inviolabilității” Ucrainei și că a trecut „de partea țării agresoare a Federației Ruse în timpul legii marțiale și a asistat reprezentanții acesteia în activități subversive împotriva Ucrainei”.

Velichko a negat toate acuzațiile și a declarat că Karamalikov a încercat să mențină ordinea în Kherson.

The Times a intervievat peste o duzină de persoane din Kherson în legătură cu Karamalikov și toți sunt de acord cu decizia sa, spunând că menținerea pilotului într-un oraș dominat de forțele rusești ar fi pus în pericol civilii.

Cazul evidențiază o provocare cu care se confruntă autoritățile ucrainene după retragerea forțelor rusești. Țara a declarat că investighează sute de cazuri de ucraineni acuzați de colaborare cu Rusia, dar unii au spus că oficialii locali ar fi ales să rămână în posturile lor pentru a ajuta locuitorii sau pentru a avea grijă de orașul lor, mai degrabă decât pentru a sprijini inamicul.

Registration

Aici iti poti reseta parola