Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina ajută la evacuarea oamenilor din Kherson pentru că se teme că infrastructura energetică distrusă va aduce o iarnă devastatoare
Articole online

Ucraina ajută la evacuarea oamenilor din Kherson pentru că se teme că infrastructura energetică distrusă va aduce o iarnă devastatoare

zelenski

Ucraina ajută la evacuarea oamenilor din Kherson pentru că se teme că infrastructura energetică distrusă va aduce o iarnă devastatoare

Iryna Vereshchuk, vicepremierul Ucrainei, a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă televizate, că unele persoane care locuiesc în orașele Kherson și Mykolaiv au spus că ar dori să se mute din zonă și că Ucraina îi va ajuta, relatează The New York Times.

„În prezent, nu vorbim despre o evacuare forțată”, a spus ea, potrivit The Times. „Dar chiar și în cazul unei evacuări voluntare, statul poartă responsabilitatea pentru transport. Oamenii trebuie să fie duși în locul în care își vor petrece iarna”.

Vereshchuk a declarat că evacuările vor fi posibile în zilele următoare și a spus că o opțiune ar fi folosirea Mykolaivului ca punct de tranzit înainte de a trimite oamenii mai departe spre vest, în zone mai sigure ale țării.

Mykolaiv, care a fost supus constant bombardamentelor rusești, se află la aproximativ 65 de kilometri la nord-vest de Kherson.

Săptămâna trecută, Moscova a ordonat retragerea trupelor din Kherson – cel mai mare oraș care a fost ocupat de forțele rusești de la începutul invaziei din februarie. Aceasta a marcat una dintre cele mai importante victorii pentru Ucraina de la invazia Rusiei.

Dar, în timp ce orașul și-a sărbătorit eliberarea, oficialii și-au exprimat, de asemenea, temerile că iarna rece și lipsa necesităților de bază, cum ar fi încălzirea și apa, vor provoca un dezastru umanitar.

La fel ca restul țării, Kherson se confruntă cu o penurie extremă de electricitate, apă și căldură, după ce forțele rusești au lansat o serie de lovituri aeriene asupra unor centrale electrice critice și a unor surse de gaz și apă în ultimele luni.

În timpul retragerii lor din Kherson, forțele rusești au aruncat în aer două instalații importante de furnizare a energiei electrice din regiune, aruncând mii de oameni în întuneric, a declarat săptămâna trecută Volodymyr Kudrytskyi, șeful operatorului rețelei electrice ucrainene Ukrenergo.

Într-o postare pe Facebook, Kudrytskyi i-a numit pe ruși „o hoardă josnică care nu cunoaște decât distrugerea”

Unii locuitori din Kherson au declarat pentru The Guardian că încearcă să adune cât mai mult lemn posibil pentru a se încălzi.

„Am început deja să folosesc burzhuika”, a declarat pentru The Guardian o rezidentă în vârstă de 71 de ani, Kateryna Sliusarchuk, referindu-se la soba tradițională ucraineană din metal sudat, făcută în casă. „Bineînțeles, va trebui să caut lemne în fiecare zi pentru a mă proteja de frig. Și nu va fi ușor la vârsta mea”.

Dar oficialii ucraineni le-au spus deja să nu se îndrepte spre pădure fără să ceară mai întâi permisiunea, din cauza temerilor că ar putea călca pe mine, fire capcană și obuze neexplodate lăsate în urmă de forțele rusești.

Prima zăpadă a sosit în Ucraina săptămâna trecută, marcând începutul a ceea ce ar putea fi cea mai grea iarnă din istoria țării.

Dar nu doar Kherson se luptă. Oficialii din capitala Ucrainei, Kiev, se pregătesc pentru posibilitatea unei evacuări complete, deoarece nu reușesc să mențină rețeaua electrică.

„Înțelegem că, dacă Rusia continuă astfel de atacuri, este posibil să ne pierdem întregul sistem de electricitate”, a declarat Roman Tkachuk, directorul de securitate al guvernului municipal din Kiev, pentru The New York Times la începutul acestei luni.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat luna trecută că lipsa accesului la combustibil sau electricitate în Ucraina „ar putea deveni o chestiune de viață și de moarte”.

Registration

Aici iti poti reseta parola