Este vorba de o bucată de peroneu, ceva mai mică de șase centimetri lungime, descoperită acum 18 ani, afirmă arheologul Christian Perrenoud, responsabil cu săpăturile la acest sit, cercetat sistematic începând din 1964.
„Este ceva foarte rar să găsești oseminte umane din acea perioadă, dat fiind că oamenii care au trăit cu mai mult de 100.000 de ani în urmă nu își îngropau morții”, spune Perrenoud.
În plus, este întotdeauna dificil de știut dacă o bucată atât de mică de os aparține unui om sau unui animal.
„Când ai o bucățică de câțiva centimetri, știind că există 122 de specii de fosile descrise în peșteră, trebuie să fii foarte precaut înainte de a afirma că aceasta aparține unui om”, explică arheologul.
Așa se explică marele decalaj dintre descoperire și verdict. Adică apartenența la specia umană. Astfel, ar fi vorba de un prenenanderthalian, un Homo heidelbergensis.
Acest fragment de peroneu aparține fără îndoială unui individ, din care și alte fragmente osoase au fost descoperite în faimoasa grotă, a explicat pentru Science et Avenir Amélie Vialet, paleoantropolog la Muzeul de Istorie Naturală și membră a echipei de cercetători de la peștera Tautavel.
Din nefericire, pentru fosile atât de vechi este imposibilă orice cercetare a ADN-ului.
Deși osul aparține unui individ deja identificat, Vialet explică excepționala importanță a fosilei:
„Fibula, sau peroneul, este un os care nu se găsește prea des. El ne va permite să înțelegem mai bine mobilitatea și statura acestor ființe umane. Adesea, găsim cranii sau dinți, dar prea puține lucruri aparținând corpului însuși.”
Faptul că este vorba de un os fragmentat, fără îndoială fracturat, le va permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat după moartea individului:
„Este posibil să fi fost fracturat în mod natural, de timp sau prin îngropare, însă este posibil și să fi fost rupt intenționat, poate într-un demers antropofag.”
Nu este ceva rar să se observe urme de canibalism pe astfel de oseminte din perioade foarte îndepărtate.
Este surprinzător câte informații pot fi aflate de la o bucățică de os atât de mică.
În peștera Tautavel a fost descoperit până acum un număr foarte mare de fosile care au permis reconstituirea faunei, florei, a peisajelor și climatelor mediteraneene într-o perioadă situată de acum 100.000 de ani până în urmă cu 700.000 de ani.