Un nou proiect de cercetare studiază migrația antică a felinelor în Europa
Astfel de descoperiri au precedat cu câteva milenii stabilirea pisicilor domestice în regiune, despre care se crede că a avut loc în timpul perioadei romane.
„Acest lucru a ridicat întrebări cu privire la drumul pisicilor din Orientul Apropiat în Europa Centrală și la relațiile lor cu oamenii, inclusiv statutul lor de domestice”, a declarat Dr. Danijela Popović, de la Universitatea din Varșovia.
Ca atare, Dr. Danijela și o echipă de cercetători au început un nou proiect de cercetare care combină paleogenetica, zooarheologia și datarea cu radiocarbon pentru a studia originile și istoria pisicii în Europa Centrală. Rezultatele lor preliminare sunt publicate în revista Antiquity.
Una dintre principalele descoperiri este o dovadă suplimentară a prezenței genelor de pisică sălbatică din Orientul Apropiat în specimenele europene înainte de neolitic, când primii fermieri au început să migreze în Europa. „Acest lucru înseamnă că dispersarea lor prin Europa a precedat sosirea primilor fermieri, astfel încât aceste pisici erau probabil încă animale sălbatice care au colonizat în mod natural Europa Centrală”, a declarat Dr. Popović.
O astfel de cronologie ridică multe alte întrebări cu privire la această migrație, cum ar fi dacă s-a dezvoltat o relație între aceste pisici timpurii și vechile comunități de fermieri, cât de departe au ajuns în Europa și dacă există dovezi că s-au împerecheat cu pisica sălbatică europeană nativă.
Echipa speră că proiectul lor va face lumină asupra unora dintre aceste aspecte
În plus, cercetătorii se așteaptă, de asemenea, ca datele de înaltă rezoluție obținute în cadrul acestui proiect să ajute la determinarea momentului și a modului în care pisicile domestice au apărut în Europa Centrală, precum și a rutelor lor de migrație. Acest lucru ar putea arăta, de asemenea, cum a fost legată de istoria umană și cât de mult a influențat aceasta populația naturală a pisicii sălbatice europene.
„Credem că rezultatele noastre vor fi semnificative pentru managementul conservării pisicilor sălbatice europene”, a declarat Dr. Popović.
Echipa a constatat, de asemenea, că pisicile domestice au fost mai mici de-a lungul timpului. Analiza modificărilor fizice ale pisicilor domestice de-a lungul mileniilor a arătat că pisicile de casă romane erau, în medie, mai mari decât omologii lor moderni. În următoarele câteva secole, acestea au scăzut în dimensiuni, devenind ușor mai mici decât pisicile moderne în timpul Evului Mediu.
Echipa speră că va reuși să lumineze multe alte aspecte ale istoriei pisicilor înainte de încheierea proiectului. „Credem că cercetările actuale ne vor permite să înțelegem complexitatea coexistenței dintre pisici și oameni și dintre pisici și animale sălbatice în Europa Centrală, din cele mai vechi momente până în vremurile recente”, a declarat Dr. Popović.