Parcul și ciudatele monumente au fost ridicate în amintirea evenimentelor dramatice legate de blocada Leningradului. Grație pisicilor siberiene, comorile adăpostite de Ermitaj mai pot fi admirate astăzi.
În cel mai mare și mai faimos muzeu din Rusia, pisicile se află în misiune oficială încă din epoca împărătesei Ecaterina I.
În 1745, ea a semnat un decret pentru expedierea din Kazan a treizeci dintre cele mai mari pisici siberiene pentru a vâna rozătoarele. Această rasă de mâțe era considerată cea mai agresivă din cuprinsul Imperiului, scrie Russia Beyond.
De atunci, pisicile au vegheat de-a lungul galeriilor de artă și în beciuri (care totalizează 20 de kilometri), protejându-le de șobolani și șoareci. Indiferent de epocă- invazia lui Napoleon, revoluția bolșevică sau perioada sovietică – mâțele au fost la datorie.
Trebuie precizat că uneori împotriva rozătoarelor au fost utilizate diferite substanțe chimice. Inutil. Singure, pisicile au fost eficiente.
În timpul blocadei Leningradului (septembrie 1941-ianuarie 1944), pisicile au dispărut din oraș. Au murit de foame sau au sfârșit mâncate de oamenii flămânzi. Aceeași soartă au avut-o și mâțele Ermitajului.
Hoarde de șobolani au umplut subsolurile clădirilor vechi. Rodeau mobilele, pereții, cablurile de comunicații și erau purtători de infecții.
Nici muzeele, în subsolurile cărora au fost organizate adăposturi antiaeriene, nu au scăpat de atacul rozătoarelor. Obiectele de artă erau amenințate.
Locuitorii din alte regiuni au auzit despre pericol și au decis să sară în ajutorul orașului de pe Neva. Primele pisici au fost aduse de la Iaroslavl, în 1943, când blocada a fost spartă, eveniment care a constituit un punct de cotitură în bătălia pentru eliberarea orașului.
Pisicile din Iaroslavl erau considerate aprige prinzătoare de șobolani, așa că se formau cozi uriașe pentru a le cumpăra. În ciuda prețului la fel de mare: o mâță era de 10 ori mai scumpă decât o pâine. Iar pâinea era foarte scumpă.
Și totuși nu erau suficiente pisici pentru a face față cererii.
Unul dintre cele mai importante puncte de „colectă” s-a organizat la Tiumen: locuitorii mai multor așezări siberiene și-au adus aici mâțele pentru a proteja Ermitajul și Leningradul.
Nu mai puțin de 5000 de pisici de la Tiumen, Omsk și Irkutsk au sosit la Leningrad cu un tren siberian. Nu doriți să vă imaginați în ce condiții au călătorit și ce au îndurat în cele câteva zile cât a durat drumul!
Însă bravele pisici și-au făcut cu prisosință treaba. Descendentele acestor pisici siberiene veghează și astăzi Ermitajul.
Un monument dedicat eroinelor cu mustăți și coadă a fost înălțat și la Sankt Petersburg. Pe strada Malaia Sadovaia, le poți aduce un omagiu lui Elisei și Vasilisei.