Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un fost pilot F-16 decorat al SUA spune că ar pilota avioane de luptă pentru Ucraina: „Puteți conta pe mine”
Articole online

Un fost pilot F-16 decorat al SUA spune că ar pilota avioane de luptă pentru Ucraina: „Puteți conta pe mine”

Dan Hampton

Un fost pilot F-16 decorat al SUA spune că ar pilota avioane de luptă pentru Ucraina: „Puteți conta pe mine”

Pilotul extrem de decorat, cunoscut sub numele de „Two Dogs”, a petrecut 20 de ani în Forțele Aeriene, a luptat în războaiele din Golful Persic, Kosovo și Irak și este un autor de bestselleruri New York Times pentru memoriile sale din perioada petrecută în armată, potrivit INSIDER.

Vorbind de la o bază din Arizona, Hampton a discutat în cadrul interviului de lungă durată despre antrenarea piloților F-16 pentru a lupta în războiul din Ucraina, despre avantajele utilizării avioanelor și dacă guvernul ucrainean ar trebui să angajeze piloți privați în timp ce războiul continuă în al doilea an.

F-16, un avion de luptă american cu un singur loc, este în atenția presei după ce președintele Joe Biden a declarat recent că nu va furniza avioanele Ucrainei pentru moment. Cu toate acestea, atât senatorii democrați, cât și cei republicani, au făcut presiuni asupra Pentagonului pentru a trimite avioanele care „s-ar putea dovedi a fi un avantaj major pe câmpul de luptă”, potrivit Politico.

La începutul acestei săptămâni, Polonia a devenit prima țară NATO care a confirmat că va trimite avioane de luptă MiG-29 în Ucraina.

„Nimeni nu a câștigat vreodată un război din aer”, a afirmat Hampton. „Nu poți câștiga un război din aer, dar poți pierde un război dacă nu controlezi spațiul aerian”, a declarat el pentru VoA.

Hampton i-a spus interlocutorului că guvernul ucrainean ar putea angaja contractori privați care știu deja să piloteze F-16, ceea ce ”te ajută să câștigi timp” și „te ajută să câștigi războiul”.

„Voi merge chiar eu însumi. Puteți conta pe mine”, a spus Hampton.

Locotenent-colonelul în retragere Hampton, în vârstă de 58 de ani, a avut 151 de ieșiri în distinsa sa carieră între 1986-2006. El este cel mai decorat aviator de la Războiul din Vietnam încoace, potrivit VoA, câștigând Purple Heart, patru Distinguished Flying Crosses pentru eroism extraordinar și opt ” Air Medals” ale US Air Force pentru curaj în timpul operațiunilor de luptă în aer.

Locotenent-colonelul în retragere și-a reiterat angajamentul față de cauza ucraineană după ce a explicat că a considerat că ar fi mai rapid să trimită piloți care știu să zboare decât „să trimită piloți ucraineni în SUA și să-i trimită la un program de pregătire”.

Avionul de luptă Su-35 al Rusiei este un „gunoi”, spune fostul pilot

Doi piloți ucraineni au fost trimiși recent în Arizona, potrivit NBC News, pentru ca autoritățile americane să determine cât timp ar dura pregătirea lor pentru a pilota avioanele, precum și pentru a-și îmbunătăți abilitățile.

Calificând invazia Rusiei în Ucraina drept o problemă „alb-negru” de „bine versus rău”, Hampton a declarat că speră că „guvernele care pot oferi aceste servicii ar trebui să o facă”.

„Voi merge chiar eu însumi”, a repetat el, „voi fi numărul unu. Puteți conta pe mine”.

Hampton a comparat, de asemenea, avioanele F-16 – un avion de luptă multirol care poate ataca aer-sol și aer-aer – cu avioanele rusești Su-35, spunând că modelul rusesc folosit în război „arată bine la spectacolele aeriene”, dar că acestea sunt, în opinia sa, „gunoaie”.

Între timp, un oficial al Forțelor Aeriene americane a declarat că avioanele de luptă sunt „inutile” deasupra Ucrainei la începutul acestei săptămâni, deoarece ambele părți ale conflictului stăpânesc apărarea antirachetă cu rază lungă de acțiune, a relatat anterior Insider.

Registration

Aici iti poti reseta parola