Senatori din ambele partide presează Pentagonul să trimită F-16 în Ucraina
Noul impuls a fost transmis marți într-o scrisoare adresată secretarului apărării Lloyd Austin de către opt senatori și obținută de POLITICO, în condițiile în care înalți oficiali ai administrației, de la președintele Joe Biden în jos, au scos din discuție apelurile bipartizane de a trimite deocamdată avioane de luptă fabricate în SUA.
Conflictul dintre Rusia și Ucraina se află „acum într-un moment critic”, au scris senatorii, susținând că avioanele de luptă F-16 ar putea oferi Kievului un avantaj în timp ce invazia în forță a Moscovei intră în al doilea an.
„După ce am vorbit cu liderii americani, ucraineni și străini care lucrează pentru a sprijini Ucraina la Conferința de Securitate de la Munchen de luna trecută, credem că SUA trebuie să analizeze cu atenție furnizarea de avioane F-16 Ucrainei”, au scris senatorii.
Scrisoarea a fost organizată de senatorul Mark Kelly
Senatorii au cerut lui Austin să le furnizeze până la sfârșitul săptămânii evaluări privind o varietate de factori necesari pentru a transfera cu succes avioane F-16 în Ucraina.
Printre întrebările lor, legislatorii au întrebat cât de sus clasează oficialii ucraineni avioanele de vânătoare atunci când fac cereri de arme și cum ar putea fi procurate F-16, dacă vor fi aprobate – fie produse recent, fie din stocurile actuale. De asemenea, aceștia au solicitat evaluarea armatei cu privire la impactul pe care F-16 l-ar avea asupra conflictului și cât de repede ar putea fi antrenați piloții ucraineni pe aceste avioane.
Grupul a salutat rapoartele conform cărora doi piloți ucraineni au venit în SUA pentru o evaluare a abilităților de luptă la baza Morris Air National Guard din Tucson, în statul natal al lui Kelly, pe care au numit-o „un pas critic în măsurarea” pregătirii lor de a pilota F-16.
La scrisoare au mai semnat democrații Tammy Duckworth din Illinois, Tim Kaine din Virginia, Martin Heinrich din New Mexico și Jacky Rosen din Nevada, precum și republicanii Lisa Murkowski din Alaska, Tommy Tuberville din Alabama și Ted Budd din Carolina de Nord.
Eforturile bipartizane de a convinge administrația Biden să trimită F-16 sau să faciliteze trimiterea de către alte țări a acestora în Ucraina au fost susținute de evaluări precum cele ale generalului Christopher Cavoli, cel mai înalt comandant american și al NATO în Europa. Cavoli a declarat în spatele ușilor închise, în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen de luna trecută, că trimiterea de arme avansate, inclusiv F-16 și rachete cu rază lungă de acțiune, ar putea ajuta la consolidarea apărării Ucrainei.
Dar oficiali civili de top, inclusiv Biden și consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, spun că avioanele de luptă nu reprezintă o nevoie imediată pe câmpul de luptă în comparație cu alte capabilități.
Șeful politicii Pentagonului, Colin Kahl, a apărat, de asemenea, poziția administrației, declarând luna trecută în fața Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților că cel mai optimist termen de livrare a avioanelor F-16 mai vechi ar fi de aproximativ 18 luni, în timp ce producția de avioane mai noi ar putea dura între trei și șase ani.
„Este o prioritate pentru ucraineni, dar nu este una dintre primele trei priorități ale lor”, a declarat Kahl. „Prioritățile lor de top sunt sistemele de apărare aeriană… artileria și muniția, despre care am vorbit, precum și blindatele și sistemele mecanizate”.
Scrisoarea Senatului urmează unui efort bipartizan în Cameră, condus de democratul din Maine Jared Golden, pentru a-l convinge pe Biden să trimită Kievului F-16 sau avioane similare.