Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 25 iunie 1950: Izbucnirea Războiului din Coreea
Articole online

25 iunie 1950: Izbucnirea Războiului din Coreea

25 iunie 1950: Izbucnirea Războiului din Coreea

La data de 25 iunie 1950 a început Războiul din Coreea, conflict militar desfășurat între Coreea de Sud, ce avea ca aliat Statele Unite ale Americii și Coreea de Nord, ce era sprijinită de China și Uniunea Sovietică.

Războiul a izbucnit din cauza tensiunilor legate de delimitarea fizica a Coreei de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când peninsula coreeană a fost împărțită de-a lungul paralelei de 38 de grade, în Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Această împărțire a făcut ca tensiunile în această zonă să intensifice și să ducă la izbucnirea războiului și la invadarea teritoriului Coreei de Sud de către trupele Coreei de Nord.

După invadarea Coreei de Sud, armata Statelor Unite ale Americii, împreună cu trupele ONU de menținere a păcii au intervenit în sprijinul acesteia, fapt ce a determinat armata chineză să intre și ea în război de partea Coreei de Nord și să-și disloce trupele la frontiera coreeană.

La începutul anului 1951 forțele chineze și nord-coreene au lansat o ofensivă majoră asupra Coreei de Sud, reușind să ocupe capitala Seul, iar în iulie 1951 Uniunea Sovietică, cea care conducea din umbră Coreea de Nord, s-a arătat dispusa să mijlocească negocierile de pace între cele două părti. Un prim progres de pace s-a înregistrat în noiembrie 1951, când între cele două părți s-a convenit asupra unei linii de armistițiu de-a lungul frontului, armistițiu care a fost însă încălcat de nord coreeni, astfel că războiul s-a prelungit încă doi ani.

Totuși un factor decisiv al negocierilor de pace a fost, după toate probabilitățile, decesul lui Stalin în martie 1953, astfel că prezent la Moscova pentru funeralii, liderul chinez Zhou En-Lai a sugerat ideea așezării la masa tratativelor a părților aflate în conflict.

În cele din urmă, la 27 iulie 1953, Comandamentul ONU a semnat acordul de armistițiu coreean care a împărțit Coreea de-a lungul celei de-a 38-a paralele. Nu a fost semnat niciodată un tratat de pace, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere tehnic, cele două state din peninsulă sunt încă în război.

Războiul a luat circa trei milioane de vieți – în mare parte, civili coreeni – și a distrus în mare măsură cele mai importante orașe din Peninsula Coreeană.

Registration

Aici iti poti reseta parola