Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un diplomat ucrainean îl atacă pe cofondatorul Pink Floyd: „Să se limiteze la a cânta la chitară!”
Articole online

Un diplomat ucrainean îl atacă pe cofondatorul Pink Floyd: „Să se limiteze la a cânta la chitară!”

Roger Waters

Cofondatorul Pink Floyd, Roger Waters, a fost atacat miercuri pentru că a făcut comentarii conspiraționiste despre războiul din Ucraina, după ce a depus mărturie în cadrul unui consiliu de securitate al ONU în numele diplomaților ruși.

Un diplomat ucrainean îl atacă pe cofondatorul Pink Floyd: „Să se limiteze la a cânta la chitară!”

Un diplomat ucrainean de la ONU îi spune cofondatorului Pink Floyd, Roger Waters, să se limiteze la „a cânta la chitară” după ce a vehiculat informații eronate despre Ucraina în timpul unei reuniuni a consiliului

Sunând la ședință de la o cabană din vârful unui munte elvețian, Waters a spus că reprezintă „patru miliarde de frați și surori” care împărtășesc poziția Rusiei cu privire la războiul său din Ucraina, care se apropie de un an, potrivit The Guardian.

În timpul întâlnirii de miercuri, Waters a criticat Rusia pentru invazie, și de asemenea pe cei care au provocat țara:

„Invazia Ucrainei de către Federația Rusă a fost ilegală. O condamn în cei mai fermi termeni posibili”, a declarat Waters. „De asemenea, invazia rusă în Ucraina nu a fost neprovocată, așa că îi condamn, de asemenea, pe provocatori în cei mai puternici termeni posibili.”

Referirea lui Waters la „provocatorii” din Ucraina a urmat în linia dezinformărilor pe care le-a vehiculat în ultimii ani cu privire la război, care au inclus și afirmația pentru CNN că președintele american Joe Biden și NATO au alimentat războiul din Ucraina. Într-un interviu acordat în 2022 revistei Rolling Stone, Waters a calificat dovezile privind crimele de război ale Rusiei, drept „minciuni” și a susținut că deținea informații care indicau că se află pe o „listă de ucidere” ucraineană, referindu-se la o listă întocmită de o organizație ucraineană de extremă dreapta.

„Mă aflu pe o listă de ucidere care este susținută de guvernul ucrainean. Sunt pe nenorocita aia de listă”, a declarat Waters pentru Rolling Stone în octombrie 2022. „Dar când te ucid, scriu „lichidat” pe poza ta. Ei bine, eu sunt una dintre acele nenorocite de poze”.

Declarațiile problematice din trecut ale artistului

Într-un interviu acordat în februarie publicației The Berliner Zeitung, Waters a declarat că Vladimir Putin „guvernează cu atenție, luând decizii pe baza unui consens în guvernul Federației Ruse”.

Waters a insistat, de asemenea, asupra conspirațiilor legate de Siria și de rolul Rusiei în războiul civil sirian, numind grupul de intervenție umanitară Căștile Albe, „fals”. În 2018, el a afirmat că misiunile lor de salvare – cum ar fi cele în curs de desfășurare în lumina cutremurelor catastrofale – sunt puse în scenă de jihadiști pentru mass-media occidentale ca propagandă pentru a ajuta la răsturnarea guvernului siria.

De asemenea, el a negat existența atacurilor cu arme chimice ale guvernului sirian și a apărat bombardamentele rusești în Siria. 

La întâlnirea de miercuri, ambasadorul rus la ONU, Vasily Nebenzya, a declarat că Waters are o „analiză foarte precisă” și că este unul dintre „cei mai proeminenți activiști ai mișcării anti-război contemporane”.

Dar ambasadorul ucrainean Sergiy Kyslytsya nu a înghițit ultima pledoarie pentru propagandă a lui Waters.

„Cât de trist pentru foștii săi fani să îl vadă acceptând rolul de doar o altă cărămidă în zid – zidul dezinformării și propagandei rusești”, a declarat Kyslytsya. „Continuă să cânți la chitară, domnule Waters”.

Registration

Aici iti poti reseta parola