Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un cerc de piatră din Spania iese la suprafață după o secetă extremă
Articole online

Un cerc de piatră din Spania iese la suprafață după o secetă extremă

complex

Un cerc de piatră din Spania iese la suprafață după o secetă extremă

Dolmenul din Guadalperal este un monument megalitic datând din anul 5.000 î.Hr. din Peraleda de la Mata, un oraș din regiunea Campo Arañuelo din Spania.

Dolmenul conține 150 de pietre de granit ortostat, așezate într-un aranjament vertical care formează o cameră ovoidală. Aceasta este accesată printr-un coridor cu un menhir mare la intrare. Camera este formată din 140 de pietre acoperite inițial cu o movilă, înconjurate de un alt inel circular care conținea movila superioară.

Monumentul a fost descoperit în 1926, în timpul unui proiect de cercetare și excavare condus de arheologul german Hugo Obermaier între 1925 și 1927. În 1963, construcția rezervorului Valdecañas a inundat monumentul, ceea ce a deteriorat monumentul prin erodarea pietrelor și a gravurilor acestora.

Potrivit oficialilor de stat, nivelul rezervorului a scăzut la 28% din capacitate din cauza uneia dintre cele mai grave secete înregistrate, lăsând Peninsula Iberică la cel mai secetos nivel din ultimii 1.200 de ani, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Geoscience.

Arheologii profită de această ocazie pentru a studia monumentul, în timp ce Asociația Culturală Raíces de Peralêda a lansat o petiție pentru mutarea monumentului și conservarea a ceea ce a mai rămas. Petiția a ajuns deja la 45.682 de semnături dintr-un obiectiv de 50.000 la data de 19/08/2022.

Angel Castaño, care locuiește în apropierea lacului de acumulare și este președintele unui grup cultural spaniol, a declarat pentru site-ul web the Local: „Am crescut auzind despre legenda comorii ascunse sub lac și acum, în sfârșit, putem să le vedem”.

Registration

Aici iti poti reseta parola