Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un centru meșteșugăresc roman de peste 1700 de ani a fost descoperit de arheologii din Franța
Articole online

Un centru meșteșugăresc roman de peste 1700 de ani a fost descoperit de arheologii din Franța

Un centru meșteșugăresc roman de peste 1700 de ani a fost descoperit de arheologii din Franța

Thérouanne este o comună idilică pe râul Lys, în departamentul Pas-de-Calais din regiunea Hauts-de-France. Numele galic pentru Thérouanne era „Tarwanna” sau „Tarodunum”, iar după invazia romană din 53 î.Hr. a devenit „Tarvenna” sau „Teruanne”.

În anul 300 î.Hr., Thérouanne devenise un oraș roman proeminent. Recent, o echipă de arheologi a descoperit o serie de dovezi ale activității meșteșugărești romane, printre care și o pereche de pantofi romani bine conservată.

O echipă de oameni de știință de la INRAP (Institutul Național de Cercetări Arheologice) au excavat recent un canal pe râul Lys, în cadranul sud-estic al orașului Thérouanne. Aceștia investigau situl înainte de construcția planificată a unei stații de tratare a apelor uzate. După ce au săpat cu grijă aproximativ 3 metri adâncime în nămol, au descoperit „cartierul meșteșugăresc” roman, vechi de 1.700 de ani.

Vedere spre nord-vest a șantierului de excavare, cu canalul în prim-plan și atelierul de sticlă în fundal

Comunicatul INRAP precizează că „districtul meșteșugăresc este reprezentat de două clădiri situate pe un drum roman care trece perpendicular spre canalul cu apă.”

Cercetătorii au precizat că una dintre structuri avea pereții și podelele extrem de înalte. În plus, „învelișul în nămol a ajutat la conservarea tuturor obiectelor descoperite.”

Natura a „lucrat” în sprijinul arheologilor

Cercetătorii au declarat că starea de conservare din acest sit, „este rar observată în zonele periurbane, unde ruinele clădirilor sunt de obicei păstrate doar la nivelul fundațiilor”. De asemenea, nămolul protejează obiectele vechi de elemente dăunătoare precum aerul și lumina soarelui.

În situl de excavare de lângă canal se mai aflau și „resturi de oase de bovine provenite din măcelării”. Au fost găsiți pantofi din piele care fuseseră întăriți cu tălpi perforate și curele triunghiulare din piele, provenite din tăbăcării.

Confecționarea pantofilor din piele nu era o muncă ușoară, iar descoperirea unei perechi sugerează că un cizmar experimentat își desfășura activitatea în acest sit.

Arheologii au mai descoperit fragmente de pietre de moară supradimensionate, ceea ce, spun ei, indică prezența unei mori undeva în apropierea canalului. Mai mult, semnele că situl a fost reconstruit după un incendiu indică faptul că a fost locuit pentru o perioadă lungă de timp.

Thérouanne, la fel ca multe așezări romane, a practicat pescuitul ca parte a activităților sale economice. Astfel, acest sit artizanal de pe malul canalelor a prosperat în inima vibrantă a marii comunități, realizând și fabricând obiecte esențiale pentru locuitorii orașului.

Registration

Aici iti poti reseta parola