Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un bombardier al Forțelor Aeriene americane a lansat cu succes o rachetă hipersonică complet operațională
Articole online

Un bombardier al Forțelor Aeriene americane a lansat cu succes o rachetă hipersonică complet operațională

B-52H Stratofortress

Un bombardier al Forțelor Aeriene americane a lansat cu succes o rachetă hipersonică complet operațională

Un bombardier B-52H Stratofortress a lansat cu succes din aer o rachetă hipersonică, complet operațională, în cadrul unui test de armament de referință pentru US Air Force, a anunțat luni serviciul. Testul vine după eșecuri repetate pentru program, după cum menționează Insider

Aeronava a lansat o armă AGM-183A Air-launched Rapid Response Weapon (ARRW) complet echipată, în timp ce zbura vineri în largul coastei Californiei, au precizat Forțele Aeriene într-un comunicat.

Odată ce racheta a fost lansată de pe B-52, aceasta a atins viteze mai mari de cinci ori decât viteza sunetului – o cerință pentru ca o armă să fie considerată din punct de vedere tehnic hipersonică, și-a încheiat călătoria de-a lungul unei traiectorii de zbor stabilite și a detonat într-o zonă țintă, au precizat Forțele Aeriene. Acest test a marcat prima dată când a fost lansat un prototip de rachetă hipersonică lansată din aer complet operațional. Testele anterioare s-au axat pe performanța rachetei de propulsie, primul test de succes al rachetei de propulsie având loc în luna mai.

„Echipa ARRW a proiectat și testat cu succes o rachetă hipersonică lansată din aer în cinci ani”, a declarat în comunicat generalul de brigadă Jason Bartolomei, ofițerul executiv al programului Direcției Armament. „Sunt extrem de mândru de tenacitatea și dedicarea de care a dat dovadă această echipă pentru a oferi o capabilitate vitală pentru luptătorul nostru”.

Declarațiile oficialilor

Producătorul de arme Lockheed Martin a declarat că „acest ultim test de zbor reușit dovedește designul armei ARRW (Air-launched Rapid Response Weapon) și demonstrează capacitatea sa la viteze hipersonice”.

Potrivit Biroului directorului pentru testare și evaluare operațională al armatei americane, ARRW este o armă hipersonică convențională de tip stand-off care poate fi lansată de pe un bombardier B-52 și este „destinată să atace ținte terestre de mare valoare, sensibile la timp”.

Același raport, care s-a concentrat pe activitatea din 2021, a menționat că, deși programul a efectuat „teste de dezvoltare la sol și în zbor care au demonstrat o integrare adecvată a interfeței cu aeronava B-52H”, acesta „nu a demonstrat încă capacitatea necesară pentru lupta împotriva războiului”.

ARRW a suferit trei eșecuri de testare în 2021 din cauza unor probleme în timpul procesului de lansare a rachetei, dar a înregistrat două teste de lansare reușite în acest an.

Spre deosebire de rachetele balistice, care se deplasează cu traiectorii parabolice prestabilite, armele hipersonice sunt mai manevrabile și creează provocări mai mari pentru apărarea aeriană tradițională. Dezvoltarea rachetelor hipersonice americane – pentru care Pentagonul a solicitat aproape 4 miliarde de dolari în acest an – a fost un punct de competiție cu Rusia și China, care au făcut progrese substanțiale în programele lor respective.

Registration

Aici iti poti reseta parola