Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Submarin ultrasecret pentru operațiuni speciale din Al Doilea Război Mondial, descoperit după 20 de ani de căutări
Articole online

Submarin ultrasecret pentru operațiuni speciale din Al Doilea Război Mondial, descoperit după 20 de ani de căutări

submarin

Submarin ultrasecret pentru operațiuni speciale din Al Doilea Război Mondial, descoperit după 20 de ani de căutări

Epava unui submarin britanic din Al Doilea Război Mondial care a contribuit la deschiderea erei operațiunilor militare speciale a fost găsită în largul coastelor Greciei, unde s-a scufundat în 1942.

Veteranul scafandru grec Kostas Thoctarides a anunțat săptămâna trecută într-o postare pe Facebook că echipa sa a descoperit epava HMS Triumph în Marea Egee, într-o locație nedezvăluită, la „zece kilometri” de Capul Sounion și la o adâncime de aproximativ 203 metri.

Trapele închise ale epavei și periscopul retras indică faptul că submarinul se afla deja în scufundare atunci când a fost avariat de o explozie, a declarat Thoctarides.

Unul dintre membrii echipei de căutare, Rena Giatropoulou Thoctarides, a declarat pentru Live Science că secțiunea din față a fost grav avariată de o explozie care aproape sigur a scufundat submarinul. Dar nu era clar dacă acea explozie a fost externă – poate de la o încărcătură de adâncime sau o mină navală – sau internă, ceea ce înseamnă că ar fi putut fi cauzată de o explozie a uneia dintre torpilele submarinului.

Echipa lucrează acum cu experți în submarine și torpile pentru „a ne oferi răspunsurile pe care le căutăm”, a declarat ea într-un e-mail.

Operațiuni speciale în timpul războiului

HMS Triumph a fost lansat în 1938 și a îndeplinit mai mult de 20 de misiuni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv atacuri asupra navelor și submarinelor Axei în Marea Mediterană. Dar nava este cunoscută mai ales pentru rolurile sale în operațiuni secrete, inclusiv salvarea mai multor soldați aliați blocați în Africa de Nord și o infiltrare în Grecia – pe atunci teritoriu inamic – a unor ofițeri de informații britanici pentru a ajuta rezistența de acolo.

Printre alte misiuni, în 1941, submarinul l-a transportat în secret pe căpitanul Bill Hudson, un ofițer din cadrul Special Operations Executive (SOE) britanic, în portul sârb Petrovac, aflat sub controlul Axei, pe coasta Adriaticii, pentru a-i ajuta pe partizanii iugoslavi – una dintre primele misiuni SOE și un precursor al tuturor operațiunilor militare speciale de atunci.

Thoctarides și echipa sa au căutat epava Triumph timp de peste 20 de ani:

„Povestea navei Triumph este complexă și unică în istoria navală și este legată în mod direct de rezistența greacă și de serviciile secrete care au acționat în timpul perioadei de ocupație italo-germană”, a declarat Giatropoulou.

Ei localizaseră deja epavele a patru submarine – inclusiv HMS Perseus în 1997 – dar găsirea HMS Triumph a fost „extrem de dificilă”, a spus ea. „Cea mai mare parte a timpului a fost pe vreme rea și cu curenți subacvatici foarte puternici”.

Una dintre cheile succesului a fost utilizarea unui vehicul subacvatic operat de la distanță, sau ROV: „La o adâncime de 203 metri și cu curenți atât de puternici, scafandrii nu pot lucra”, a spus ea.

Pierdut pe mare

Potrivit documentelor navale, Triumph a intrat în secret în golful Despotikos, în largul unei insule din apropierea Antiparosului din Ciclade, în decembrie 1941.

La 30 decembrie, submarinul a trimis un mesaj criptat în care raporta că a lăsat la sol o echipă de informații militare britanice, iar apoi a fost programat să salveze peste 30 de evadați britanici din Antiparos, în apropiere, la 9 ianuarie.

Dar Triumph nu a mai apărut, iar evadații au fost arestați. La 23 ianuarie 1942, Marina Regală a catalogat submarinul ca fiind dispărut pe mare, cu 64 de membri ai echipajului la bord.

Se pare că echipajul a murit în timpul scufundării:

„Părerea mea este că toți cei 64 de eroi se află în submarin, deoarece se aflau într-o scufundare adâncă și toate trapele sunt închise”, a declarat Giatropoulou. „HMS Triumph trebuie tratat cu respectul și sfințenia pe care le merită ca mormânt de război maritim”.

De asemenea, este important să se notifice familiile echipajului pierdut, a declarat Timmy Gambin, un arheolog maritim de la Universitatea din Malta, care nu a fost implicat în căutarea Triumph, dar a condus descoperirea epavei HMS Urge, un submarin britanic din al doilea război mondial care s-a scufundat în largul coastelor Maltei.

„Odată cu miile de nave pierdute în cel de-al Doilea Război Mondial vin și o multitudine de povești umane – nu doar ale victimelor, ci mai ales ale celor care au rămas în urmă”, a declarat Gambin pentru Live Science într-un e-mail.

Registration

Aici iti poti reseta parola