Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un avion de vânătoare chinez a zburat la mai puțin de 6 metri de un avion militar american deasupra contestatei Mări a Chinei de Sud, obligându-l pe acesta să ia măsuri de evitare
Articole online

Un avion de vânătoare chinez a zburat la mai puțin de 6 metri de un avion militar american deasupra contestatei Mări a Chinei de Sud, obligându-l pe acesta să ia măsuri de evitare

avion

Un avion de vânătoare chinez a zburat la mai puțin de 6 metri de un avion militar american deasupra contestatei Mări a Chinei de Sud, obligându-l pe acesta să ia măsuri de evitare

Comandamentul a precizat într-o declarație că, la 21 decembrie, un avion de recunoaștere RC-135 „desfășura în mod legal operațiuni de rutină” în spațiul aerian internațional deasupra Mării Chinei de Sud, când un avion de vânătoare J-11 al Marinei Armatei Populare de Eliberare a Chinei a interceptat RC-135 și a efectuat o „manevră nesigură”.

Pilotul chinez „a efectuat o manevră nesigură, zburând în față și la mai puțin de 6 metri de botul avionului RC-135, forțând RC-135 să efectueze manevre de evitare a coliziunii”, a precizat comandamentul.

Comandamentul american Indo-Pacific, care supraveghează operațiunile militare americane din regiune, a declarat că forțele sale sunt „dedicate unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise și vor continua să zboare, să navigheze și să opereze pe mare și în spațiul aerian internațional, ținând cont de siguranța tuturor navelor și aeronavelor în conformitate cu dreptul internațional”.

„Ne așteptăm ca toate țările din regiunea Indo-Pacific să folosească spațiul aerian internațional în siguranță și în conformitate cu dreptul internațional”, a adăugat comandamentul.

Răspunsul purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat vineri că activitatea de recunoaștere a SUA amenință securitatea națională a Chinei și a afirmat că SUA întreprind „mișcări provocatoare și periculoase” și „deviază vina” asupra Chinei.

China a făcut revendicări teritoriale radicale în Marea Chinei de Sud, care sunt contestate de mulți dintre vecinii săi, și a stabilit baze militare pe recife și insule artificiale în mare.

Oficialii americani spun, de asemenea, că armata chineză efectuează interceptări mai agresive ale forțelor americane și ale aliaților. În iunie, Canada a declarat că piloții chinezi efectuau interceptări riscante ale avioanelor canadiene care operează din Japonia, iar Australia a declarat că un avion de luptă chinez a tăiat în fața unui avion de supraveghere australian.

Ely Ratner, secretarul adjunct al apărării pentru afaceri de securitate Indo-Pacific, a declarat în iulie că în ultimii cinci ani numărul de interceptări „nesigure” efectuate de avioane chinezești a crescut dramatic, inclusiv zeci de incidente doar în 2022.

„Acesta este un comportament cu adevărat periculos pe care l-aș compara cu a conduce cu furie pe șosea într-o zonă școlară”, a declarat Ratner despre interceptări în timpul unui eveniment din această lună. „Este tentantă o criză care ar putea avea implicații geopolitice și geoeconomice”.

Registration

Aici iti poti reseta parola