Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un arheolog susține că a descoperit locația legendarei așezări vikinge de la Jomsborg
Articole online

Un arheolog susține că a descoperit locația legendarei așezări vikinge de la Jomsborg

vikingi

Dr. Wojciech Filipowiak, arheolog polonez din cadrul secției de Arheologie și Etnologie a Academiei de Științe Sociale din Polonia, care lucrează cu sprijinul orașului Wolin și al Muzeului de Arheologie din Wolin, sugerează că ar fi găsit așezarea vikingă de la Jomsborg, în apropierea insulei Wolin din Marea Baltică.

Un arheolog susține că a descoperit locația legendarei așezări vikinge de la Jomsborg

Jomsborg a fost o fortăreață vikingă extrem de cunoscută, ai cărei locuitori erau cunoscuți sub numele de Jomsvikings, presupus a fi un ordin de mercenari vikingi care apare în unele dintre poveștile islandeze din secolele al XII-lea și al XIII-lea.

Conform poveștilor Knytlingasaga și Fagrskinna, Jomsborg a fost construit de regele danez Harold „Bluetooth” în anii 960, în timp ce saga Heimskringla descrie cum Jomsborg a fost distrus în 1043 de regele dano-norvegian Magnus cel Bun.

Locația exactă a orașului Jomsborg, sau existența sa, a fost mult timp subiectul unor dezbateri, deși se susține adesea că Jomsborg era situat la ieșirea estică a râului Oder.

Arheologii naziști au căutat dovezi ale unor rămășițe vikinge până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, în speranța de a găsi dovezi care, în opinia lor, să le susțină fantezia privind superioritatea rasei nordice și dominația acesteia asupra popoarelor slave locale.

Săpături recente într-o zonă cunoscută sub numele de Hangmen’s Hill (unde au avut loc execuții publice între secolele VIII și XVII), au dus la descoperirea mai multor înmormântări și a urmelor carbonizate ale unor structuri din lemn, despre care cercetătorul afirmă că sunt urmele unui bastion ars din secolul al X-lea.

Potrivit doctorului Filipowiak, bastioanele indică locația fortăreței Jomsborg, fapt susținut de descoperirea unui dig de lemn care ar fi servit ca punct de comerț în timpul epocii vikingilor.

Descoperirile nu sunt încă concludente, dar localitatea la Wolin și dovezile de susținere sugerează o posibilă așezare fortificată. Totuși, dacă este vorba despre Jomsborg rămâne de stabilit, a declarat Dr. Filipowiak pentru New York Times: „Dezbaterea cu privire la locația Jomsborg – sau dacă a existat cu adevărat – a fost o discuție foarte lungă. Să sperăm că pot ajuta să o închei cu aceste noi dovezi pe care le consider extrem de interesante”.

Registration

Aici iti poti reseta parola