Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un aliat al Kremlinului a murit după ce a căzut pe scări, potrivit unui raport – cel mai recent dintr-o serie de decese inexplicabile în rândul rușilor influenți
Articole online

Un aliat al Kremlinului a murit după ce a căzut pe scări, potrivit unui raport – cel mai recent dintr-o serie de decese inexplicabile în rândul rușilor influenți

Anatoli

Un aliat al Kremlinului a murit după ce a căzut pe scări, potrivit unui raport – cel mai recent dintr-o serie de decese inexplicabile în rândul rușilor influenți

Universitatea Institutului de Aviație din Moscova (MAI) a anunțat decesul lui Anatoli Gerashchenko, în vârstă de 72 de ani, precizând că acesta a murit „în urma unui accident”.

O sursă anonimă a declarat pentru ziarul rus Izvestia că acesta a murit în incinta universității, căzând „de la o înălțime mare” pe mai multe rânduri de scări.

Gerashchenko a fost rectorul institutului până în 2015, iar în momentul decesului său acționa în calitate de consilier al actualului rector, potrivit serviciului de știri controlat de statul rus RIA Novosti.

El primise mai multe distincții de top din partea statului, inclusiv un Ordin de merit pentru patrie de primă clasă, a precizat institutul.

Institutul, calificând-o drept o „pierdere colosală”, a declarat că va lansa o anchetă privind decesul, implicând reprezentanți ai MAI, ai Ministerului rus al Educației și Științei și ai Inspectoratului de Stat al Muncii din Moscova.

Universitatea dezvoltă mai multe tehnologii cu aplicații militare – cum ar fi inteligența artificială, dronele și cercetarea aerospațială – și are legături cu Ministerul rus al Apărării.

Moartea lui Gerashchenko face parte dintr-un șir de decese ale unor personalități ruse de rang înalt din orbita Kremlinului, în special cele legate de sectoarele tehnologiei și energiei.

La 13 septembrie, cadavrul lui Ivan Pechorin a fost adus de valuri la peste 160 de kilometri de locul în care căzuse cu trei zile mai devreme de pe o barcă care circula cu viteză în Vladivostok. Pechorin a condus aviația pentru Corporația de Dezvoltare a Orientului Îndepărtat și a Arcticii din Rusia și vorbise recent la o conferință în cadrul căreia Putin a ținut discursul principal.

Corporația și-a pierdut și directorul general, Igor Nosov, în vârstă de 43 de ani, care a murit în februarie în urma unui atac cerebral.

Directorul energetic Ravil Maganov, în vârstă de 67 de ani, a murit după ce a „căzut pe fereastra” unui spital la 1 septembrie, potrivit unei surse citate de agenția de presă controlată de stat Interfax.

Compania lui Maganov, Lukoil, este unul dintre principalii furnizori de energie din Rusia, iar cu șase luni înainte făcuse pasul extrem de neobișnuit de a critica războiul din Ucraina.

Un alt fost director executiv al Lukoil, Alexander Subbotin, a fost găsit mort în luna mai, în urma a ceea ce presa de stat a numit un aparent atac de cord.

Înainte de aceasta, alți cinci directori sau șefi – dintre care majoritatea aveau legături cu industria energetică – au murit în circumstanțe suspecte.

Registration

Aici iti poti reseta parola