Suveranul chinez a fost fiul întemeietorului dinastiei Qing. Acesta făcea parte dintr-o populație barbară, manciurienii, care a cucerit China.
Kangxi a împins frontierele imperiului până în Mongolia și în Tibet. Tot el a restabilit suveranitatea chineză asupra insulei Taiwan.
Înspre miazănoapte, s-a confrutat cu rușii, care se întinseseră până la Pacific. Grație unei artilerii puse la punct cu ajutorul consilierilor iezuiți, Kangxi îi respinge pe ruși dincolo de fluviul Amur.
Astfel, China imperială a atins cea mai mare expansiune a sa din istorie.
Kangxi are meritul de a fi modernizat și administrația.
De asemenea, a încurajat cultura și artele, fiind el însuși un literat, îndrăgostit de frumos.
Kangxi îi primește cu prietenie pe iezuiți veniți să predice Evanghelia până la capătul pământului. Împăratul le permite să își propovăduiască religia nestingheriți, ca mulțumire pentru serviciile aduse în domeniul științific. Inclusiv al artileriei, cum am văzut.
Însă Vaticanul interzicea iezuiților să tolereze cultul strămoșilor la cei convertiți.
Această „Gâlceavă a Riturilor” îl contrariază pe împărat, care sfârșește prin a-i proscrie predica creștină.
Kangxi a fost supranumit de istorici „Regele Soare” al Chinei. Într-adevăr, între Ludovic al XIV-lea și suveranul chinez sunt multe similitudini.
Kangxi (1654-1722) este împăratul chinez cu cea mai lungă domnie – 62 de ani. Ludovic al XIV-lea (1638-1715) este monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria Europei – 72 de ani.
Amândoi au început au urcat pe tron de copii: Kangxi la 6 ani, Ludovic la 7 ani.
Secolul al XVII-lea a adus o dezvoltare a relației dintre Franța și China. Ludovic al XIV-lea era pasionat de cultura chineză, în special de porțelanurile fine. Kangxi era dornic să studieze științele occidentale – în special medicina – și adora sticlăria franceză.
La Palatul Versailles poate fi admirată astăzi de mătărusuri, emailuri și porțelanuri dăruite lui Ludovic de către Kangxi.
Circa 50 de iezuiți francezi au fost trimiși în China. Ei au notat frapantele similarități dintre curtea chineză și cea franceză și au afirmat că cei doi suverani sunt protejați de același înger.
Ambii monarhi vorbeau multe limbi. Ludovic vorbea, pe lângă franceză, italiana, spaniola și latina; Kangxi vorbea manciuriana, mandarina și mongola.
Ambii au dus multe campanii militare victorioasea, ambii au prețuit cultura, ambii au promovat artele și științele.
Totuși, în ciuda numeroaselor asemănări, Kangxi ducea o viață modestă, mâncând sănătos și fără excese, Ludovic era pasionat de banchetele somptuoase și de luxul vestimentar.
În timp ce Ludovic al XIV-lea a avut 17 copii, Kangxi l-a depășit cu mult, având 56 de descendenți.