O structură circulară de 12 metri înălțime, ce acoperă peste 4000 de metri pătrați, este înconjurată de către un zid făurit din piatră. O bună parte din piatra utilizată la construirea străvechiului monument a fost adusă de la o distanță considerabilă, din munții Wicklow și Mournes. Ansamblul acoperă peste 4000 de metri pătrați.
Aspectul monumentului este spectaculos, atât în exterior, cât și la interior. La exterior, monumentul are înfățișarea unei movile imense. Înăuntru adăpostește camere și pasaje care, prin modul în care au fost construite, dezvăluie măiestria meșterilor de acum cinci milenii.
Multe dintre blocurie masive de piatră de la Newgrange oferă mostre de artă străveche.
Cu un mileniu înaintea piramidelor
Unii dintre primii fermieri care au ajuns în Irlanda au ridicat acest monument, numit Newgrange, cu aproape 1000 de ani înainte de construirea Stonehenge sau a primelor piramide ale Egiptului. Arheologii au presupus că era un sit ceremonial și un mormânt – o expresie a unei societăți egalitare.
Acum, ADN-ul unui bărbat de vârstă mijlocie îngropat în 3200 Î.Hr. în centrul acestei movile sugerează altceva. Genele sale indică faptul că a părinții erau frate și soră sau părinte și copil.
În mai toate culturile incestul era tabu – cu excepția familiilor regale. Urmele genetice de la Newgrange sugerează că ierarhia socială a pus stăpânire în Irlanda mai devreme decât se credea, potrivit unui nou studiu.
Migrația fermierilor
„Poate ne-am dus prea departe considerând că acești oameni erau egali”, spune Jessica Smyth, arheolog la University College Dublin. potrivit sciencemag.com.
Genele de la Newgrange și din alte morminte irlandeze fac parte dintr-o reevaluare mai largă a erei neolitice, care este marcată de apariția agriculturii. În ultimul deceniu, cercetătorii au utilizat ADN-ul pentru a urmări o extindere lentă, de 5000 de ani, a fermierilor antici din Anatolia în toată Europa.
Coloniștii neolitici care au ajuns în Irlanda în jurul anului 3700 Î.Hr. erau la limita cea mai vestică a acestei expansiuni.
Majoritatea așezărilor neolitice irlandeze sunt mici, cu case de dimensiuni aproximativ egale. După cum se vede în mormintele neolitice din întreaga Europă, înmormântările prezintă un mic semn de ierarhie. Chiar și în monumentele majore precum Newgrange, rămășițele umane erau amestecate, ca într-un mormânt comunal.